Tipy, jak se připravit na dovolenou, aby byla pohodová
Ilustrční foto : CK SEN

Tipy, jak se připravit na dovolenou, aby byla pohodová

20. 6. 2017

Dovolená se blíží. Tady je seznam doporučení, co si s sebou sbalit a na co si dát pozor, ať už se chystáte do Chorvatska, Itálie, Thajska nebo USA. Připravte se tak, aby byla vaše dovolená co nejpohodovější.

Co nesmí chybět v kufru
Přípravy na dovolenou je dobré začít v předstihu kontrolou platnosti pasu. Vyřízení nového pasu totiž trvá 30 dnů. Lze také požádat o vydání ve zkrácené lhůtě - pas je v tom případě hotový za 6 dnů. Nejde jen o to, že pas může být propadlý. Ve většině zemí chtějí, aby platil následujících šest měsíců po návratu z dovolené. Kdo se letecky chystá do USA nebo Kanady, se kterými má Česko bezvízový styk, nesmí zapomenout na elektronické povolování cest ESTA a eTA (v Kanadě bylo zavedené až loni v listopadu). Za účastníky zájezdu to vyplní cestovní kancelář, individuální cestovatelé si musejí zažádat sami. V kufru také nesmí chybět kvalitní brýle, kšiltovka, volné oblečení a opalovací krém. „Nejhorší, co se na dovolené může stát, je spálit se první den a pak dostat úpal,“ říká Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN, která vozí klienty do 150 zemí světa. Do hor je nevhodné vyrážet v nových trekových botách. Nebudou rozchozené a túry se promění v noční můru.  

Přísná hygiena
Málokdo to ví, ale nejvíce průjmů nastane, když si cestovatel dá ve velkém horku ledové pití. Pozor na to. Důležité je také hodně pít, i když ještě nemáte žízeň. Ať cestovatel vyráží do Chorvatska nebo do Nepálu, je nutné věnovat pozornost hygieně. Po ruce mějte vždy dezinfekční roztok na ruce, choďte jen do restaurací, kde sedí hodně lidí (ty jsou totiž prověřené). Mimo Evropu je dobré dodržovat „koloniální pravidla“. To znamená: oloupat, převařit, ugrilovat. Jinak vyhodit. Tepelně upravená jídla jsou zbavená mikroorganismů a cestovateli by se nemělo nic stát. V horských oblastech vzdálených zemí, například v severní oblasti Kašmíru, v zapadlých částech Tibetu nebo v Bolívii se často stává, že chladící zařízení aut nesplňují evropské standardy a maso může být zkažené. Také pokud vám ryba nevoní, neobjednávejte si ji. Proti malárii funguje vlastní moskytiéra, triko s dlouhým rukávem a širák. Taky pijte pivo nebo gin tonic. Vitamín B a chinin komárům nesvědčí.  

Očkování
Déle než měsíc před odjezdem si na stránkách ministerstva zahraničí zkontrolujte, jaké očkování je doporučené pro kterou zemi. K moři po Evropě si vystačíte s běžným očkováním. Pokud se cestovatel vydává někam dál, doporučuje se očkování proti žloutence typu A a břišnímu tyfu. Do některých zemí je také povinné očkování proti žluté zimnici. Tyto tři vakcíny ochrání ve většině zemí světa – od Bulharska přes Egypt až po Nepál. „S tím jsem procestoval 182 zemí světa a vím, že v očkovacích centrech to trochu přehánějí,“ říká Luboš Fellner z CK SEN. Je lékař a cestovní medicína je už 25 let jeho koníčkem.

Jak chránit svůj majetek
Riziko okradení existuje ve všech zemích. Proto je dobré zloděje zbytečně neprovokovat - nechat drahé šperky doma, peníze nosit v kapsičce vepředu nebo na krku a mít je poschovávané na několika místech (v trezoru, v kufru a v kapsičce na krku), nenechávat nic ležet v autě, autobuse ani v hotelovém pokoji, pohybovat se ve větších skupinkách a být obzvláště obezřetný na místech, kde se shromažďuje více lidí. Vyplatí se také vzít si méně hotovosti a mít třeba i dvě karty. „V některých exotických zemích se dokonce doporučuje vybírat peníze jen v bankomatech, které jsou součástí banky. Je možné narazit i na falešný bankomat. Navíc v případě, že vám „sežere“ kartu, získáte ji rychleji zpět,“ radí Pavel Fellner z CK SEN, která se specializuje na náročnější klientelu.  

Odbavení zavazadel
Fotoaparáty či počítače nepatří v žádném případě do kufru či batohu, který bude na letišti odbavený. Při letu do Spojených států je dokonce úmyslně zničí a připnou lísteček, že na to mají právo. Je také lepší si sbalit oblečení na první den s sebou do letadla. Někdy se stane, že kufr dorazí později, výjimečně, že nedorazí vůbec. „Klientům také doporučuji vzít si nové oblečení, koupené na dovolené, na sebe a to staré nechat v kufru. Také dárky si přibalte do tašky, kterou si berete na palubu letadla,“ doporučuje Pavel Fellner, který už takto přišel o mnoho dárků pro blízké.

cestování
Hodnocení:
(3.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%