Po stopách šlechtického rodu Berchtoldů
FOTO: autorka, reprofoto: Bořek Žižlavský

Po stopách šlechtického rodu Berchtoldů

23. 6. 2017

Strohá silueta hradu Buchlova  je zdaleka viditelnou nejen ze Slovácka, ale i z Hané a jižních partií Valašska. Posledním panským rodem na Buchlově a nedalekém zámku Buchlovicích byli Berchtoldové, šlechtický rod, jehož dějiny jsou úzce spjaty s tehdejšími Uhrami.

Z nich se do paměti kraje zapsal především vzdělaný právník, lékař a cestovatel Leopold František Xaver Berchtold, který se proslavil svou lidumilnou činností. Kromě jiného se zasadil o zpřísnění podmínek v případě pohřbívání zesnulých. Prosadil propíchnutí srdce jehlou. Důvodem byla hrůzná událost, když během epidemie pohřbili v roce 1779 v Brně jeho zdánlivě mrtvého bratra Mořice. Po pozdějším otevření hrobky měla mrtvola okousaná zápěstí.

Další významnou postavou je Leopold II. Antonín Josef Zikmund Corsinius Ferdinand Berchtold, který se narodil 18. 4. 1863. Uznávaný diplomat. Postupně byl legačním sekretářem při rakouskouherském velvyslanectví v Paříži, v Londýně a v Petrohradě. V únoru 1912 nastupuje Leopold II. Berchtold do funkce ministra zahraničí Rakouska-Uherska. V roce 1914 posílá Srbsku ultimátum v souvislosti s atentátem na arcivévodu Ferdinanda d´ Este, v němž vypověděl Srbsku válku. Toto ultimátum bylo vlastně zahájením 1. světové války. Roku 1915 Leopold z funkce odstupuje a v roce 1916 se stal vrchním hofmistrem následníka habsburského trůnu Karla. Po Karlově korunovaci císařem je Leopold jmenován nejvyšším komořím.

V roce 1893 se oženil s hraběnkou Ferdinandou Károlyiovou z Nagy Károly. S Ferdinandou měl celkem tři syny. Po vzniku Československé republiky byl jako nežádoucí osoba vyhoštěn a navzdory četným návštěvám Buchlovic žil převážně až do konce života na svém zámku Peresznye v Maďarsku.

"Moravská větev Berchtoldů z Uherčic, Vratěnína a Police vymřela roku 1979 Zikmundem III. Berchtoldem ve Vídni. Jeho druhá manželka Eva zemřela někdy před deseti lety. Právě s ní jsem se několikrát potkal v 90. letech v Buchlovicích a ve Vídni, kde žila. Zikmund III. zemřel bezdětný, stejně jako jeho bratr Alois (+1977 Vídeň). Velkostatek byl Berchtoldům zkonfiskován v roce 1945 podle dekretů prezidenta republiky. Majitel Velkostatku Buchlov Alois Berchtold byl oficiálně v Buchlovicích v letech 1968 a 1975. Jako malý si ho pamatuji na jeho prohlídce hradu Buchlova v roce 1975,“ vzpomíná Bořek Žižlavský, místostarosta a kronikář Buchlovic.

 

Alena Kučerová pro portál i60

historie šlechtické rody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.