Indiánská kopřiva potěší i zachutná
FOTO: autorka

Indiánská kopřiva potěší i zachutná

21. 6. 2017

Naši předkové považovali pěstování bylin za samozřejmost. V současné “splašené” a přetechnizované době si k nim znovu hledáme cestu. Navíc pro pěstování mnohých léčivek nepotřebujeme ani vlastní zahrádku, většina z nich totiž patří k ideálním nádobovým rostlinám, vhodným na balkon či okenní parapet.

Obrovská výhoda při jejich pěstování v květináčích nebo truhlících spočívá v tom, že je lze umístit vlastně kamkoliv. Pěstování “zdraví z přírody” zkrášlí naše domy a co je ještě důležitější, přinese nám také nezanedbatelný efekt.Než si představíme dnešní “voňavou krasavici”, povězme si základní minimum o pěstování aromatických bylin. Jejich aranžmá vypadá opravdu krásně, navíc úrodu můžeme sklízet přímo na talíř! Pěstitelé mají na trzích stále ještě spoustu sazenic, třeba tam právě nyní najdete tu svou.

Hledáme vhodné místo

Zdaleka ne v každé zahradě najdeme vhodný prostor pro pěstování bylinek. Buď jim schází světlo nebo ochrana proti větru, anebo je půda příliš těžká a jílovitá. Většinu bylinek a aromatických rostlin však můžeme s úspěchem využít například v truhlících, žlabech, květináčích nebo jiných tvarově zajímavých nádobách, které naplníme vhodnou zeminou. Tu pravidelně doplňujeme. Květníky s rostlinkami lze uložit do větších dekorativních nádob a podle potřeby je přemisťovat. Za teplejšího počasí léčivky potřebují především častější a vydatnější zálivku. Tip pro zahrádkáře: Speciálně upravené záhony, například na cihlové nebo kamenné zídce, dodají zahradě originalitu a vůně takto pěstovaných bylin pronikne až domů.

Zavinutka podvojná

Znáte “zlatou meduňku” nebo také “indiánskou kopřivu”? Zavinutka podvojná, odborným názvem Monarda didyma ozdobí každou zahrádku, terasu či balkon, zpestří náš jídelníček a ještě nám může různě ulevit. Do našich končin se tato víceletá rostlina s aromatickými listy dostala z amerického kontinentu, odkud cestovatelé poslali její semena do Evropy někdy v polovině 18. století. “Indiánská kopřiva” se jí lidově říká proto, že indiáni z jejích květů připravovali aromatický čaj, který pomáhal při bolestech v krku a zažívacích potížích, v kombinaci s olejem ji využívali na masáže zad.

Hodí se též na podporu trávení, tlumení zánětů horních cest dýchacích, má uklidňující účinky, mírní revmatické potíže – vhodná je tedy na koupele rukou a nohou.Pyšní se jasně červenými květy, ale vyskytuje se též mnoho odrůd s kvítky bílými, růžovými, fialovými nebo tmavě rudými.Listy se vyznačují příjemnou citronovou vůní, tím silnější, čím mladší je rostlina. Proto se zavinutka pěstuje i v okrasných zahradách a parcích, kde kolem sebe šíří omamnou vůni.

Listy jsou vhodné do nejrůznějších náplní a nádivek, ale vzhledem k silnému aroma by měly být používány jen v malém množství.Přidáme-li sušené listy zavinutky do obyčejného černého čaje, získáme lahodný nápoj s výraznější chutí, který díky bergamotové vůni připomíná oblíbený Earl Gray.

Květy této bylinky jsou jedlé a tvoří nádhernou ozdobu salátů. Před použitím rostlinku opláchneme studenou vodou, abychom ji očistili od hmyzu, který se v ní rád schovává.

Pěstování není složité

Zavinutka podvojná je víceletá rostlina, odolná vůči zimě, která dorůstá výšky 50-90 cm. Rozmnožuje se na jaře kořenovými nebo stonkovými řízky. Bylinu vysazujeme koncem května nebo začátkem léta do výživné, lehké a vlhké půdy na slunné místo. Jako pokojová květina vhodná není, ale do velkého květníku si ji na balkon rozhodně pořídit můžeme.Mladé listy k sušení sklízíme dříve, než bylinka rozkvete, květy pak v létě, jsou-li zcela rozevřené. Celé rostliny sbíráme k sušení v období květů.

K dekoraci, do limonád i salátů

Kvetoucí stonky lze použít k dekoraci z čerstvých nebo sušených květin, proto bylinu seřezáváme těsně nad zemí. Tmavozelené, oválné listy s načervenalým zabarvením můžeme přidat do ovocných salátů, květy na ozdobu dezertů a zeleninových salátů. Nasbírejme jen několik výhonků z každé byliny tak, abychom nepoškodili zbytek rostliny. Listy také zvýrazňují chuť doma vyrobených limonád. Sušené listy dodávají čínskému nebo indickému černému čaji bergamotové aroma. Malá, tmavohnědá semena, určená pro další výsev, sbíráme jen z vyzrálých a zdravých rostlin. Semena z různých druhů by se neměla smíchat, ukládejme proto každý druh odděleně.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%