Znojemsko
Foto: autorka

Znojemsko

27. 6. 2017

Červen je měsícem školních výletů na různé hrady, zámky, přehrady i na jiná další kouzelná místa v blízkém nebo i ve vzdálenějším okolí.

Exod Blansko ( sekce senioři) -  uspořádal týdenní pobyt pro zájemce na Znojemsku - ubytování bylo v nedalekých Příměticích u Znojma - odtud se vyjíždělo autobusem do okolí.

A viděli jsme toho hodně...    Loucký klášter jsme si prošli s průvodcem.  Znojmo jsme si také projeli  vyhlídkovým vláčkem a stihli si prohlédnout i jeho podzemí.

Další den jsme se vydali do Čížova (zbytek původní "železné opony") a odtud pěšky k Hardeggské vyhlídce nejmenším dolnorakouským městečkem k hradu Hardegg. V rakouském Retzu jsme viděli větrný funkční mlýn, Kalvárii, vojenský hřbitov, hezké náměstí s renesančními a barokními domy - následovala prohlídka historického největšího sklepa s průvodcem.

Další den jsme se prošli z Lukova na Nový hrádek (zřícenina hradu), dokončili jsme i prohlídku Znojma a navštívili Křížový sklep v Příměticích.

Zámek Vranov nad Dyjí byl skutečně obdivuhodný, tak jako hrad Bítov i restaurace Rumburak. A odtud jsme už jeli parníkem Bítov - Vranovská přehrada - nádherná vyhlídková plavba - parník byl úplně zaplněn, jelo s námi hodně veselé a povídavé mládeže...

Další den v Šatově jsme si prohlédli Areál čs. opevnění a pěchodní srub "Zahrada", malovaný sklep Chateau, v Moravském sklípku v Šatově jsme měli výborné jídlo i s degustací 5ti vzorků vín ve 300 let starém sklepě. Následovala malebná vesnička Hnanice a odtud pěšky k vyhlídce na Šobeské vinice.

Poslední sobotní den nás čekal  zámek v Bohuticích s expozicí křížové cesty a pak už následovala cesta do Ivančic - návštěva zajímavé a nádherné expozice Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka. Viděli jsme nedaleko i torzo železničního mostu...

Jako úvodní fotografii jsem vložila strom, který byl ověnčen třešinkami - ptačkami. Všichni jsme je ochutnali a viděli v této oblasti mnoho a mnoho takových třešní pro poutníky jako my, ale  i těch jiných, kterých bylo daleko víc -  plných velikých "srdcovek". Potěšilo nás, že na stromech je i hodně broskví, meruněk, vinná réva také ukazovala budoucí dobrou úrodu. Ovšem místní nás informovali, že jiné roky bývá úroda dvojnásobná a že jak na vinicích, tak v některých sadech podkuřovali zemědělci slámou, aby jim úroda nepomrzla - určitě se jim to hodně vyplatilo.

V našem okolí je ovoce velmi málo - dá se říct, že většina třešní, meruněk, broskví i švestek pomrzla...

A protože ptáčci nemohou zobat třešně, tak nám asi s velikou chutí pomáhají se sklizní jahod a červeného rybízu...

Snad příští rok bude příroda k nám trochu více milosrdná a i my budeme moci také nějaké ovoce trhat a zavařovat...

Ale ještě se na závěr vrátím na Znojemsko - všichni senioři byli se zájezdem moc a moc spokojeni a organizátorce Věrce za všechny obohacující zážitky velmi děkují...

 

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.