Mimikry
ilustrační foto: pixabay.com

Mimikry

27. 6. 2017

Napadlo mě, zda si lidé uvědomují svoji příslušnost k živočišné říši. Možná mimoděk, při vytváření dojmů na ostatní, když se snaží, aby je viděli tak, jak oni chtějí. V živočišné říši jsou někteří tvorové také vybaveni velmi zajímavou schopností se téměř zneviditelnit, což používají ve svůj prospěch a na svoji ochranu.

Tato schopnost se nazývá mimikry, které jim umožňují téměř splynout s okolím a poskytují výhody, bez nichž by dlouho nepřežili. Mimikry umožňují i napodobování jiného tvora. Skákavky mravenčí předstírají tvarem těla mravence, jejichž kousnutí se lecjaký tvor obává. Vrcholem podlosti v použití mimikry v živočišné říši je ostník pavoukožravý, který navštěvuje sítě snovaček tváříce se jako nápadník, charakteristickým poklepáním přiláká samičku, kousne ji do nohy a následně na roztoužené oběti hoduje.

Naštěstí příroda, mocná čarodějka, nevybavila lidi dostatečně uměním mimikry, byť se o to někteří snaží sebevíc. Je opravdu zajímavé pozorovat, jak se někteří snaží zakrýt jasný a přesný obraz skutečnosti a jak se snaží zařadit mezi poctivé, mravné a pravdomluvné. Nevím, jak kdo, ale nejvíce snah o podobné mimikry eviduji u politiků, stejně jako u jednostranně zaměřených neobjektivních médií.

Ono to všechno má zřejmě co do činění s původním posláním mimikry v živočišné říši, což je především ochrana před predátory. Z toho více méně vyplývá, že i mnozí politici, kteří jsou schopni se přizpůsobovat, by se rádi stali v podstatě predátory. Přeji nám a celé občanské společnosti do následujících voleb co největší stupeň poznání, co je skutečnost a co jen pouhé mimikry.

Můj příběh
Hodnocení:
(3.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.