Myjte si ruce. Riziko žloutenky je v létě nejvyšší
Ilustrační foto: ingimage.com

Myjte si ruce. Riziko žloutenky je v létě nejvyšší

28. 6. 2017

Hepatitidě typu A, neboli žloutence, se říká nemoc špinavých rukou. V létě je riziko nákazy největší. Ohrožuje vás na dovolené v zahraničí stejně jako při grilování v jižních Čechách nebo při návštěvě toalety v restauraci. Počet nakažených stoupá, jen na jižní Moravě jich vloni bylo 449 a letos jsou z různých krajů hlášeny stále nové případy.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především tehdy, když si lidé před jídlem neumyjí ruce. Proto hygienici upozorňují, abyste si myli důkladně ruce nejen po každém použití toalety, ale i po úpravě syrového masa, vajec, po úklidu v bytě, po příchodu z hřiště či po mazlení se zvířaty. Ve velkém jste ohroženi v zahraničí, pokud konzumujete potraviny studené kuchyně, jídlo upravené na ulici nebo pijete nebalenou vodu. Rizikové jsou zeleninové saláty, neloupané ovoce, ale i maso. Žloutenka neboli infekční hepatitida je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Celkem existuje 5 hlavních typů, které se označují písmeny A, B, C, D a dokonce i E, F a G. Liší se způsobem přenosu viru, průběhem onemocnění i jeho možnými následky. Očkování, jež poskytuje dětem i dospělým účinnou ochranu, nabízí dnešní medicína pouze proti žloutence typu A a B.  

Mýty a fakta o žloutence
Mezi lidmi koluje mnoho zažitých názorů na to, jak nakažený žloutenkou vypadá, kde ji chytil a jak ji vyléčit. Tyto novodobé mýty bez hlubších znalostí utváření veřejné mínění, které může být ve svých následcích i životu nebezpečné. Pojďme si některé z nich ukázat a podívat se, kde je pravda.    

Mýtus č. 1: Nemocného se žloutenkou typu A přece poznám, tak se mu vyhnu.
Fakt: Velká část nemocných nemá po uplynutí inkubační lhůty žluté zbarvení kůže a sliznic způsobené zvýšeným obsahem žlučového barviva – bilirubinu. Ani oční bělmo nemá zbarvené do žluta, nemusíte tedy vůbec nic poznat.

Mýtus č. 2: Pokud si připlatím na dovolené za pobyt v lepším hotelu, riziko onemocnění hepatitidou A se mě netýká.
Fakt: V zemích, kde je hepatitida A častá, vás nemusí ochránit ani pobyt v luxusním hotelu, dodržování dobré hygieny ani pečlivý výběr jídla a pití. Nejčastěji si ji můžeme přivézt z Thajska, Egypta, Slovenska, Ukrajiny…Jedinou spolehlivou ochranou je očkování.  

Mýtus č. 3: Nejsem v žádné rizikové skupině (neberu drogy, do rizikových zemí nejezdím, nemám homosexuální styk s muži, …), proto je pro mě očkování zbytečné.
Fakt: Hepatitida A může postihnout každého, nejen vyjmenované rizikové skupiny. Zde se také ukrývá velká neznalost jednotlivých typů hepatitidy a způsobu jejich přenosu. Lidé spojují typ B a A. Virová hepatitida typu B se nejčastěji přenáší přímým kontaktem s nakaženou krví nebo pohlavním stykem. Ale typ A převážně dotykem a potravinami. Proto se člověk může nakazit, i když nebere drogy.      

Mýtus č. 4: Hepatitida A se dá snadno vyléčit, jsou již k dispozici léky.
Fakt: Dosud neexistuje žádný lék na hepatitidu typu A. Tlumí se pouze jednotlivé příznaky a podporuje imunita.  Jedinou účinnou ochranou je očkování.  

Pro diagnostiku hepatitidy typu A jsou nezbytné krevní testy a vyšetření moči. Sleduje se především přítomnost protilátek proti viru a zároveň se sledují hodnoty jaterních enzymů, které při žloutenkách všeobecně jsou zvýšené. Stejně tak se sleduje hladina tzv. bilirubinu v krvi, tedy žlutého barviva, podmiňující barvu kůže, bělma i sliznice dutiny ústní. Testy jsou velmi dobře popsané na informačním portálu www.laboratornitesty.cz. Pokud existuje podezření na setkání s infikovaným jedincem, nebo máte dokonce příznaky nemoci, raději navštivte svého lékaře a nechte se vyšetřit.  

Léto a doba dovolených jsou tady. Užijte si cestování a degustace lákavých dobrot u stánků či v luxusních hotelech. A zkuste si vzpomenout před každým jídlem na pravidelnou větu našich maminek a babiček: „ Nezapomeň si umýt ruce!“ Měla opravdu smysl. A je jedno, zda je vám šest nebo šedesát.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%