Istrie - malá chorvatská "Itálie"
Foto: autorka

Istrie - malá chorvatská "Itálie"

3. 7. 2017

V několika posledních letech jsem navštívila krásné Chorvatsko. Většinou moje cesty vedly do Jižní Dalmácie a na Makarskou. Letos jsem se na poslední chvíli rozhodla, že se podívám spíše na sever -  poloostrov Istrii. K cestě na jih používám leteckou dopravu vzhledem k velké vzdálenosti. Na Istrii jsem se rozhodla, že zkusím cestování autobusovou dopravu.

Po cca 10 hodinách jsme v ranních hodinách dojeli do hoteu Delfín vzdáleného od Poreče cca 5 km. Hotel Defín je rozsáhlý komplex pro cca 1600 hostů. Byl postaven ještě v éře bývalé Jugoslávie jako rekreační středisko pracujících. Po rekonstrukci má malé pokoje s koupelnou, WC a balkony s výhledem na moře. Součástí komplexu je uprostřed velký bazén s mořskou vodou. Já jsem spíše právě bazénu dávala přednost před koupáním v moři. Pobřeží i pláže jsou kamenité a přístup do moře na pláži bez bot do vody je prakticky nemožný.

Druhý den jsme společně s přáteli navštívili starobylé městečko Poreč (italsky Porenzo). Rozkládá se na západním pobřeží istrijského poloostrova a jeho dominantu tvoří bazilika sv. Eufrázia s charakteristickou zvonicí. Samotná stavba baziliky je z 6. století  a stojí na místě původního raněkřesťanského kostela a je zasvěcena porečskému biskupovi Eufraziovi. Legendy také praví, že zde byl biskupem svatý Maurus, který je považován za patrona města. Bazilika je zapsaná do světového kulturního dědictví Unesco.

Městečko jako každé přímořské letovisko ožívá hlavně v podvečer. Procházeli jsme se starými uličkami po vyhlazené bílé kamenné dlažbě, obdivovali jsme malé obchůdky se zmrzlinou a kavárničky velmi vkusně zakomponované do starých staveb a dvorů. Hlavním turistickým artiklem Poreče je však moře. Pláže se nenacházejí přímo ve městě, ale na jeho jižním okraji. Jedná se o Plavou (modrou) a Zelenou lagunu. Při zhlédnutí moře je zřejmé, podle čeho byly pojmenované. Modrá laguna, to je azuromodré moře a modrá obloha, zelená laguna připomíná zelený ostrov kdesi uprostřed Egejského moře..Nám se nejvíc líbila modrá laguna.

Po celodenním slunění je v podvečer čas na procházky po promenádě v blízkosti majestátních městských hradeb pocházejících z časů benátské nadvlády. Promenáda okolo celého starého města  nás dovedla až do přístavu, odkud lodním taxi jsme odjeli do přístavu u hotelu Delfín.

Celý týden jsme měli krásné slunečné počasí. Cesta zpět autobusem byla trochu komplikovaná, autobus byl zastaralý, sedadla tvrdá a uličky mezi sedadly velmi malé. Prosedět celou noc jako skrčenec bych už znovu absolvovat nechtěla. Myslím, že cestovky by měly zvažovat, jaké si najímají dopravce. Na Istrii již znovu nepojedu vzhledem k plážím plným kamenů. Příští rok zvolím opět Makarskou, kde jsou pláže sice také oblázkové, ale vstup do moře je daleko bezpečnější. 

.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%