Olomoucké taneční jsou mezi staršími velmi trendy
FOTO: Taneční škola Coufalovi

Olomoucké taneční jsou mezi staršími velmi trendy

8. 7. 2017

Pravidelný pohyb patří k důležitým podmínkám aktivního prožití věku, kdy už nám není právě -cet.  Tanec patří  k těm nejoblíbenějším. Kdo by si rád nezavzpomínal na léta tanečních hodin, i když výjimky by se jako všude určitě našly.

Již více než deset let pořádá pravidelné kurzy pro seniory Taneční škola Coufalovi v Olomouci. Jednu z jejich členek – Kristínu Coufalovou – si televizní diváci jistě pamatují, když spolu s hercem Romanem Vojtkem vyhráli první kolo oblíbené soutěže StarDance.  

Samostatně i v páru, račte si vybrat
„Tanec pro seniory je určen všem dámám i pánům po pětapadesátce, kteří mají rádi pohyb a latinskoamerické rytmy. Tančíme sambu, cha-chu, rumbu, jive, flamenco a mnohé další, a to vše ve svěžím a zábavném duchu. Tanečníci mohou chodit sólo, nebo s partnerem či partnerkou. Nejedná se ale o párové tancování - každý tančí samostatně,“ vysvětluje Kristína Coufalová. Větší zájem o tanec je mezi ženami, a je potěšitelné, že se do kurzů hlásí i zájemci z obcí v okolí Olomouce. Zejména pro osamělé lidi je tento kurz vítanou příležitostí pravidelně přijít do společnosti, užít si příjemné chvíle při zdravém pohybu a skvělé, optimistické muzice. A o tom, že je kurzistům spolu dobře, svědčí i fakt, že se spolu setkávají třeba na posezení u pivečka i v letních měsících, kdy kurzy zrovna neběží.

A aby nedošlo k mýlce, kromě speciálních tanečních kurzů pro seniory u Coufalů pořádají klasické taneční hodiny pro dospělé, kdy jde o párový tanec a věk zde samozřejmě není žádnou překážkou. Spíše naopak. Vždyť na plesech starší ročníky v pohodě strčí na parketu do kapsy ty později narozené. V květnu probíhaly v Taneční škole Coufalovi besídky jednotlivých kurzů, a protože na své hodiny docházejí i dítka v předškolním a školním věku, nebylo výjimkou, že babička s dědou šli na besídku vnučce či vnoučkovi, a drobotina naopak mohla sledovat, co se za rok naučili babička či děda.  

Věková hranice není překážkou
Také v další olomoucké taneční škole Progress patří senioři k častým účastníkům kurzů. Její provozovatel Marek Černý pro portál i60 potvrdil, že věková hranice není rozhodně překážkou. „Naši kurzisté se k nám vracejí. Mnozí postupují i do vyšších výkonnostních kategorií, ale máme i takové, kteří tyto ambice nemají a tančí si pro radost. V taneční sezoně navíc pořádáme každou neděli oblíbené společenské večery, a to je myslím mnohem lepší alternativa trávení volného času, než pasivně sedět před televizní obrazovkou,“ míní Marek Černý.  

Taneční kurzy pro seniory jistě pořádají i v dalších městech. Právě teď je čas se po něčem vhodném poohlédnout, zvážit své možnosti, a pokud to jen trošku jde, vydat se do víru tance, dobré nálady a příjemné společnosti.  

 

Alena Kučerová pro portál i60

tanec
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%