Kassiopi, hvězda ostrova Korfu
Úvodní foto: ingimage.com, ostatní fotografie: autorka

Kassiopi, hvězda ostrova Korfu

7. 7. 2017

Výběr z mnoha malých pláží, žádné velké hotelové komplexy, romantický přístav s útulnými tavernami. Tak si řada lidí představuje ideální místo na dovolenou u moře. Splňuje ho Kassiopi, nepříliš známé městečko na řeckém ostrově Korfu.

 

Korfu je ostrov, který může nadchnout i zklamat. Jeho hlavní město Kerkyra je úchvatné, plné historických památek. Jenže mnohá letoviska tohoto ostrova tvoří převážně shluky hotelových komplexů, diskotéky, přelidněné pláže. Kdo hledá romantiku, je odkázán na půjčení si auta a projíždění ostrova. Jenže tato forma dovolené není pro každého. Mnoho lidí naopak preferuje najít místo, ze kterého vyjedou maximálně na jeden výlet, ale celou dovolenou tráví v něm. Koupáním, vycházkami, posezením v romantickém přístavu. Takových míst je málo. Turistický ruch je změnil v už zmíněné rezorty plné ruchu, diskoték, mladých lidí na motorkách. Proto je dobré znát Kassiopi, městečko na severu ostrova Korfu.

Tvoří ho přístav, kolem něho je shluk obchůdků a taveren. Večer se mění v osvětlenou rušnou zónu. Do svahu kolem vybíhají uličky a kolem nich jsou seskupeny vilky se studii a apartmány. Sem tam se najde luxusní hotelový komplex s bazénem, ovšem citlivě zakomponovaný do okolí, takže celkově Kassiopi stále ještě vypadá jako staré řecké městečko.

Jeho součástí je zřícenina pevnosti z třináctého století, tedy z doby, kdy Kassiopi bývalo významným obchodním přístavem. K jeho kouzlu přispívá i pěkný výhled na nedaleké pobřeží Albánie, které v noci krásně svítí. Ale co je hlavní, Kassiopi nabízí neuvěřitelně velký výběr pláží. Není to místo pro úplné lenochy, kteří mají rádi hotel na pláži s perfektním servisem. Je vhodné spíše pro romantiky, sportovněji založené turisty, zkrátka pro ty, kterým nevadí sbalit deku a deset minut šlapat nenápadnou stezkou. Odměna stojí za to. V málokterém místě v Řecku se ještě dá najít tolik různých míst ke koupání, kde je jen pár lidí a když se zadaří, je tam člověk i úplně sám. A přitom pořád v dosahu civilizace, kousek od městečka, třeba jen pět, deset minut pěší chůze.

V letovisku je i městská pláž, která vůbec není špatná. Je vybavená slunečníky, v jejím okolí je spousta obchodů, takže, kdo nepreferuje vycházky, může klidně strávit dovolenou i na ní. Směrem na sever od přístavu vede cesta lemující pobřeží. Kdo se na ni vydá, čekají ho výhledy na moře a další malé plážičky. Jedním z nejoblíbenějších cílů turistů je oblázková pláž Avlaki. Moře u ní je skutečně křišťálově čisté. A přesto na ní nebývá mnoho turistů, protože u ní nejsou žádné hotelové komplexy. Zkrátka ideální cíl pro zdatné chodce nebo si stačí vzít z Kassiopi taxík či si stopnout někoho z místních.

Z letiště v Kerkyře trvá cesta do Kassiopi asi hodinu a půl. Ano, je to dál ve srovnání se středisky namačkanými kolem hlavního města, ale vyplatí se ubytovat se právě tady. Kassiopi je ještě jedním z mála míst na Korfu, kam sice pronikl turistický ruch, ale nezničil původní řeckou atmosféru. Tady jsou útulné taverny, rodinné bufety, malé obchůdky plné ručně vyráběných šperků a dekorací, zkrátka věcí, které vůbec nepotřebujeme, ale málokdy na dovolené odoláme, abychom si nějakou neodvezli. A večer se v něm krásně brouzdá, kouká, sedí na lavičce v přístavu.
 
Na okraji Kassiopi, u silnice je zastávka místní autobusové dopravy, takže není problém vyrazit normálním linkovým autobusem až do hlavního města Kerkyry či na průzkum jiných míst ostrova.
 
V Kassiopi je naprostá většina pobytů nabízena v apartmánech a studiích s vlastním stravováním. Městečko je k tomu uzpůsobeno. Je tu spousta taveren, ale i cenově dostupných bufetů s klasickými gyrosy za dvě eura. Je tu i spousta minimarketů, ve kterých se dají nakoupit základní potraviny, z nichž není problém ukuchtit nějaký ten jednoduchý oběd či večeři.
 
Je dobré dát si pozor na to, že mnohé ubytování je umístěno ve svahu, k některým studiím vedou schody. Pokud má tedy člověk potíže s pohybem, mohl by být nemile překvapen a je třeba si vybraný apartmán, studio či vilku pořádně progooglovat a vyptat se na ně v cestovní kanceláři. Ubytování tam nabízí několik českých cestovek a recenze toho, co nabízí, jsou veskrze kladné. Přesněji řečeno, na málokteré místo na Korfu pějí turisté takové ódy, na málokteré se tak často vracejí.
 
Takže, vzhledem k tomu, že letošní sezóna je v Řecku označována za absolutně nejlepší, protože většina kapacit je vyprodána, můžeme brát Kassiopi jako tip, když zanedlouho začneme vyhledávat cenově zvýhodněné first minute pobyty na rok 2018. Ne, není to brzy. Právě ubytování v Kassiopi, hvězdě ostrova Korfu, bývá vyprodáno nejdříve.

 

cestování Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%