Poklona vinařům
Ilustrační foto: pixabay.com

Poklona vinařům

14. 5. 2016

Myslím, že je nás hodně, kdo máme rádi jižní Moravu, krásnou Pálavu či úhledné vinohrady a obdivujeme um a píli pohostiných moravských vinařů. Většina sklípků je přímo uměleckým dílem a chloubou každého majitele. Některé jsou i hodně staré, dědí se jako klenot nejcenější z otce na syna a všude je cítit hrdost k dovednosti předků. A když při dobrém vínečku,v příjemné atmosféře sklípku zanotují krásnou písničku o nevěrné galánce či šohajkovi, co odchází od milé, nejedno oko se zarosí. Dobře se koštuje a popíjí, jen nic se nemá přehánět.

Téměř každoročně jsme jezdívali do malebné vesničky nedaleko Velkých Pavlovic, kde jsme měli dobrého kamaráda, jehož vínečko bylo vynikající. Byli jsme parta veselá, tak netrvalo nikdy dlouho a zpívali jsme ty krásné písničky, které prostě do sklípku patří. A protože jsme tam jezdili pravidelně, měli jsme i v dědině spoustu známých. Bylo proto těžké procházet vesnicí a odmítat pozvání na pohárek. Ten, kdo neodolal, měl brzy těžké nohy a ani jeho artikulace nebyla nejlepší. Ale nikomu to nevadilo, ráno kupodivu hlava nebolela, spíše břišní svaly od neustálého smíchu. Prostě skvělá nálada.

Domů jsme odjížděli ve výborném rozpoložení, obtěžkáni tu demižonem, či jen lahvemi toho výborného moku, co se urodil na slunných svazích vinohradů. Vždy byla spokojenost, že si odvážíme domů trochu toho moravského slunka a možná v mnohých z nás bylo i trochu rozladění, že u nás na západě takové sklípky s tak lahodným obsahem nemáme. Nikdy jsem se nad tou prací a dřinou vinařů asi dost nezamýšlela. My jsme přišli vždy k hotovému.

A tak, byť po letech, ráda bych složila poklonu za jejich tvrdou práci, za jejich lásku k vinohradům, za jejich píli, ale i za ty krásné písničky, které nám ve sklípku nádhernými hlasy zpívali. Tak díky, bylo nám vždy na Moravě dobře a doufám, že bude i nadále!

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes 5 000 čtenářských příspěvků, nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.