Když žena stárne, ale muž ne
Ilustrační foto: ingimage.com

Když žena stárne, ale muž ne

11. 7. 2017

Nejlepší manžel je archeolog, neboť čím je žena starší, tím je pro něj zajímavější. To řekla spisovatelka Agatha Christie. Po rozvodu žila téměř padesát let s archeologem o čtrnáct let mladším, než byla ona. Podobných případů, kdy klape vztah starší ženy a mladšího muže, přibývá. Navzdory všem předpovědím okolí: Tohle jim přece nemůže vyjít.

Žena, která vypadá skvěle a po jejím boku mladší muž. To je obrázek, který přestal být výjimečný. Donedávna platilo, že podobné vztahy navazují především herečky, zpěvačky, zkrátka dámy, které mají dost možností na to udržovat se ve formě a jsou kvůli své slávě pro muže přitažlivé. Jenže podobně žijí kadeřnice, prodavačky, podnikatelky, učitelky, zkrátka ženy, které nikterak slavné ani závratně bohaté nejsou.

Všechny tyto páry však říkají jednu, poněkud varovnou větu: Neřešíme budoucnost, žijeme přítomností. Protože nad nimi visí otázka: Co bude, až žena opravdu zestárne a muž se dostane do takzvaně nejlepšího věku? V tom totiž tkví problém. Šedesátiletá žena, byť krásná, je přece jen paní v letech. Když má ale po boku o deset let mladšího muže, může se o něm říct: Zajímavý mužský, v nejlepším věku, frajer, ten by si klidně mohl troufnout na nějakou pětatřicítku.

„Jednou jsem v nějakém rozhovoru řekla, že časem nechám Petra jít,“ říká zpěvačka Bára Basiková, jejíž manžel Petr Polák je o patnáct let mladší. „Tolik ho miluju, že bych mu chtěla dát šanci žít třeba ještě další pěkný život, najít si jinou partnerku, až zestárnu. Až mi bude přes šedesát, bude náš věkový rozdíl více markantní než teď,“ vysvětluje. Její muž se tehdy naštval. Bral to jako projev nedůvěry, urazilo ho to. „Já to myslela dobře,“ ujišťuje zpěvačka.

Je to pěkný příklad, jak složité takové vztahy jsou. A mnoho dam, které v nich jsou, si uvědomuje, že s jejich přibývajícími roky se věkový rozdíl bude zdát čím dál výraznější.

„Příroda je neúprosná, žena po čtyřicítce ztrácí svou sexuální přitažlivost, a protože je oproti partnerovi vyzrálejší, začínají se od sebe rychleji vzdalovat,“ říká sexuolog Zlatko Pastor. „Na začátku vztahu to tak nevypadá, protože nyní jen stěží odhadneme, kolik je vlastně komu let," dodává.

Ten můj vypadá stále lépe…

Tady je jeden konkrétní příběh. Osmapadesátiletá učitelka z Ostravy, která si přeje zůstat v anonymitě, se nedávno rozešla s přítelem, se kterým žila šest let. On je o osm let mladší než ona. Paní, říkejme jí třeba Klára, sportuje, je štíhlá, půvabná a obvykle jí nikdo její věk nehádá. „Jenže já si uvědomila, že můj život se scvrkl na starost o to, abych nezestárla,“ říká. „Makám ve fitku, kupuju každý nový protivráskový krém, prohlížím se v zrcadle. Porovnávám, jak stárnu a jak můj partner vypadá pořád stejně. Protože mnoho mužských vypadá stejně, ne-li lépe. Někdy si přeju, aby mu narostl pupek a vypadaly mu vlasy a já měla klid. Jenže on sportuje, je zábavný, hezký. Když jsme ve společnosti, vidím, jak na něj ženy koukají a myslí si: Proč je proboha s tou starou bábou? Tak jsem to ukončila.“

Co bylo dál? Její partner se zpočátku tvářil, že nechápe, o čem Klára mluví. Pak udělal to nejhorší, co mohl. Do měsíce začal chodit s ženou o patnáct let mladší než je on sám. „Pro mě je to důkaz, že jsem udělala dobře, protože mi vždy tvrdil, že jej mladší ženy vůbec nezajímají,“ uvádí Klára. Bere to tak, že prožila s partnerem pěkné roky, ale teď chce stárnout po svém, sama.

„Mladší muž má své výhody, postará se o vás, když jste nemocná,“ říká se smíchem zpěvačka Eva Pilarová. Její muž je mladší o třináct let a ona tvrdí, že nebýt jeho, nevyléčila by se z těžké nemoci. „Kdybych tehdy měla vedle sebe starého mrzutého dědka, asi bych to nedokázala. Ale Honza byl tak nesmírně veselý, vtipný a táhl mě dál, že mi velmi pomohl,“ vypráví.

No, srdci přeci neporučíš

Všechny tyto ženy, které žijí nebo žily s mladšími partnery, však shodně říkají, že zpočátku vztah provázely pochybnosti. „On snad se mnou flirtuje? Je to možné? To snad ne, vždyť je mladší než já,“ říká například Hana Zagorová o počátcích vztahu s jejím mužem Štefanem Margitou.

Existuje vůbec něco jako ideální věkový rozdíl mezi partnery?

Ne, přestože psychologové, manželští poradci i my sami si myslíme, že ano. Zpravidla to vidíme tak, že muž by měl být o pár let starší než žena. A zároveň se právě v této kategorii rozvádí nejvíce manželství. Rovněž není pravda, že muži preferují výrazně mladší partnerky.

Opravdu ne. Názor, že každý stařík touží po dvacetileté studentce, je mýtus. Například pracovníci seznamky eDarling zjistili, že muži ve věku šedesát až sedmdesát let, kteří hledají partnerku, by se nejraději seznámili s dámou o rok mladší. Ovšem, pozor, ženy ve stejné věkové kategorii v tomto průzkumu uváděly, že by rády partnera nejvýše o šest let staršího, ale taky nejvýše o pět let mladšího. Zkrátka, mladší muž pro zralou ženu už není tabu a dámy se to nebojí přiznat.

Může jim to tedy klapat? Může, takových případů je spousta. Ale, každý, kdo mezi ně patří, by měl být připraven na to, že vztah třicátník a atraktivní čtyřicátnice se může po dvaceti letech proměnit v model atraktivní padesátník a šedesátiletá babička vystresovaná z každé vrásky.

Ani to však není pravidlo, protože, jak víme, když jde o lásku, žádná pravidla neplatí.

vztahy a sex
Hodnocení:
(4.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%