Foto

Důchody vzrostou, ale jinak
nás čekají o něco horší časy

1. 1. 2012

V průměru o 174 korun se od nového roku zvyšují důchody. Současně vzrostlo životní minimum, které bude nově činit 3410 Kč, a existenční minimum na 2200 korun. Vláda tak chce kompenzovat změny ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty (DPH).

Ve snížené sazbě DPH, která se zvedla z 10 na 14 procent, jsou zařazeny například potraviny, nápoje, doprava či sociální a zdravotní péče, tedy základní potřeby. Od životního a existenčního minima se přitom odvíjí výše sociálních dávek, například v hmotné nouzi, sociálního příplatku, přídavku či na nároku na porodné.

Nově se také změní pravidla pro lidi, kteří půjdou do předčasné penze. Pokud do ní odejdou předčasně o více než rok a méně než o dva roky, bude se jim v tomto období důchod krátit procentní výměra, od níž se výše důchodů odvíjí, o 1,2 procenta za každých 90 dnů. Doposud to bylo o 0,9 procenta.

Českou ekonomiku jinak čekají těžší časy. Podle ekonomů poroste maximálně o desetiny procenta nebo dokonce zaznamená pokles. Mírně vzroste nezaměstnanost a poklesnou reálné mzdy. Až o desetinu zdraží potraviny a zvýší se i ceny energií.

Důvodem očekávaného zhoršeného vývoje tuzemské ekonomiky jsou především dluhové problémy zemí eurozóny a oslabení zahraniční poptávky. Za loňský rok by měla ekonomika podle odhadů růst do dvou procent.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je v současnosti ekonomika eurozóny i Česka v recesi, která potrvá tři čtvrtletí. „Pak se ekonomika stabilizuje a začne mírně oživovat," uvedl.

Česká měna by měla během roku posílit a na jeho konci se obchodovat pod hranicí 25 korun za euro. V prvních měsících ale ekonomové ještě očekávají v souvislosti s dluhovou krizí eurozóny oslabování koruny. Zároveň upozorňují na to, že kurz bude rozkolísanější než loni. V současnosti se koruna obchoduje kolem 25,50 korun za euro.

Potraviny v Česku mají zdražit až o deset procent. Důvodem je nejen lednové zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty, ale také rostoucí náklady obchodníků i výrobců potravin například na dopravu zboží či energie.

Elektřina podle odhadu Energetického regulačního úřadu podraží o 3,4 procenta. Podle odborníků by ale mohl být nárůst nižší, protože regulátor počítal pouze s cenami dominantních dodavatelů. V loňské vlně zdražování budou pokračovat i některé plynárenské firmy. Například Pražská plynárenská zvýšila od ledna ceny o 2,6 procenta, naopak RWE oznámila po prosincovém zvýšení o devět procent snížení o 0,6 procenta. Zdražit by mělo i vodné a stočné a dodávky tepla. Poplatky za svoz odpadu ve většině měst a obcí zůstanou na současné úrovni.

Zvýšení DPH způsobí v roce 2012 pravděpodobně také zdražení nových bytů v řádu desítek až stovek tisíc korun. Novou výstavbu navíc čeká útlum.

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.