Let balonem
Foto: autorka

Let balonem

16. 7. 2017

Loni jsme dostali od našich dětí k narozeninám neobvyklý dárek - hodinový let horkovzdušným balonem z BalonCentra Břestek. Původně plánovaný termín v září loňského roku jsme museli zrušit kvůli zdravotním problémům, ale letos už vše klaplo.

Z nabídky si můžete vybrat ranní nebo večerní let. S ohledem na naše vnuky, kteří chtěli s námi prožít start a přistání balonu, jsme si vybrali večerní variantu na den 5.7.2017 se startem v 18.30 hodin. V odpoledních hodinách jsme obdrželi SMS-zprávu, že sraz účastníků letu se přesouvá na 19-tou hodinu. První překvapení je tu a vůbec netušíme, kolik jich ještě bude.

Kolem 16-té hodiny jsme vyjeli autem z Rožnova přes Zlín do Břesteku. Druhým překvapením byla objížďka, která nás zavedla až do Buchlovic. Bylo krásné počasí a hlavně dobré světlo, tak jsme si udělali nad městečkem v polích přestávku. Pobíháme s foťáky na krku, hledáme vhodné místo k focení a v tom přijíždí nám známé auto. Pro nás třetí a velmi milé překvapení. V autě sedí naši vnuci s rodiči. Společně pokračujeme v cestě na místo srazu. A čtvrtým překvapením jsou slovo pilota: „ Start balonu musíme zatím odložit, předpověď počasí není příznivá, tvoří se bouřkové mraky a je vysoká teplota vzduchu. Sledujte dění na louce, jak spatříte pohyb kolem auta s přívěsem, přijďte za námi.“

V 19.20 hodin se akce rozbíhá. Auto s přívěsem se dává do pohybu a z velkého černého vaku padá na louku balon. Sehraný kolektiv převážně mladších mužů přiváží dva ventilátory s benzinovým pohonem, plynové bomby, dokonce i tašky se skleničkami a chladicí box se šampusem. Do místa startu je převezen koš a po upevnění nosných lan jsou spuštěny ventilátory k naplnění balonu vzduchem. V 19.42 hodin se začíná ohřívat vzduch a o dvě minuty později už nastupujeme. Koš má čtyři sekce pro 24 pasažérů a dvě malá oddělení pro pilota a jeho pomocníka. Pro snadnější nástup jsou dvě sekce opatřeny dvířky. Ještě se musíme připoutat a už nic nebrání startu.

Páté a největší překvapení se zrodilo v 19.50 hodin, kdy se balon odlepil od země. Vznášíme se nad koruny stromů, loučíme se velkým „Ahoooj“ se svými blízkými a natrénujeme podřep pro přistávání. Start se zdařil a na dobré přistání se rozlévá šampus. O tento zážitek jsem jako řidička byla ochuzena. A potom ve výšce 300 metrů plujeme vzduchem a sledujeme tu nádheru kolem nás. Z výšky je vše krásnější, zapadající slunce zhoršuje sice světelné podmínky pro naše fotoaparáty a kamery, ale odívá přírodu do teplých barev. Škoda, že nedokážu tuto proměnu popsat, snad fotografie poví více. Všichni jsme okouzleni, nikdo nemluví a neskutečné ticho občas na krátkou chvíli přeruší hořáky. Letíme nad vesnicí Břestek, nad místní částí městyse Buchlovice a za vesnicí Boršice jsme přistáli. Během letu jsme sledovali Chřiby s hradem Buchlov,  zahlédli přehradní nádrž Sovín,  kochali se pohledy na zlátnoucí lány obilí, zelené vinice a stromořadí mezi lány. Měla jsem to štěstí, že jsem byla během letu natočená směrem k západu. Ti, co sledovali východní směr, viděli blížící se bouři.  

Ve 20.20 hodin nás oslovil pilot: „Schovejte fotoaparáty a kamery, jdeme na přistání“. Vyslechli jsme  rozhovor  mezi pilotem a řidičem doprovodného vozidla. Za místo přistání byla zvolena panelová cesta. A začalo malé drama. Nejdříve koš lízal obilné pole a následovalo pole s fazolí. Příjemné šustění bylo přerušeno pilotem: „Pozor na větve stromů, budeme stoupat“. Zvuk hořáků vyplašil srnčí zvěř, která začala zoufale řvát. To bylo šesté a velmi nemilé překvapení. Ani na druhý pokus se nepodařilo na vytipovaném místě přistát a skončili jsme let v obilném poli. Koš se začal po dosednutí mírně naklánět a já poprvé za celý let pocítila strach. Naštěstí se koš brzy vrátil do stabilní polohy a začalo řízené opouštění balonu. Na silnici nás očekávali naši blízcí, kteří sledovali průběh přistání. Dcera to okomentovala slovy: „Po opuštění balonu jste byli všichni jako zdrogovaní“.

V 20.39 hodin nastává balení balonu za slabého deště a končí za 20 minut v lijáku. Auta nás dopraví až přede dveře restaurace BalonCentra, kde byla akce ukončena. Všem účastníkům předal pilot „Křestní list vzduchoplavce“, čímž nás povýšil do šlechtického stavu balonářů.

Pokud máte zájem, koukněte do fotogalerie. Snažila jsem se zachytit průběh letu, ale pocity jsou nepřenositelné.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%