Loučení na zámku Loučeň

Loučení na zámku Loučeň

18. 7. 2017

Vím, že na těchto stránkách byly již dříve publikovány příspěvky, týkající se zámku Loučeň. Netajím se ani tím, že mě inspirovaly k návštěvě. Nebyla bych to ani já, kdybych nevyužila příležitostné sváteční pozvánky, která vypadala velmi lákavě a nabízela celou řadu akcí, jak v zámku samém, tak i v rozsáhlém anglickém parku s dvanácti labyrinty a bludišti.

Objekt byl veřejnosti zpřístupněn po celkové, mnohaleté rekonstrukci již dne 7. 7. 2007. Od tohoto magického data letos uplynulo právě 10 let. Slavilo se skoro celý týden a tak jsem se domluvila se sestrou a rozjely jsme se tam, abychom si společně s ostatními návštěvníky užili krásný sváteční den. Slogan na pozvánce hlásal, že se slaví s Elánem. My jsme tedy rozhodně elán doma nezapomněly. Ovšem koncert skupiny Elán v tamním zámeckém parku jsme přenechaly pro mladší generace. Obě vůbec nic proti Elánu nemáme, ale přece jen už nás podobné koncerty netáhnou tak, jako za mlada.  

Původně jsme si zarezervovaly místa na nabízenou lákavou zámeckou prohlídku s Bílou paní. Odpověď ze zámku přišla rychle: „Tyto prohlídky jsou již obsazeny. Rezervujeme Vám tedy klasickou prohlídku.“ „Změna nevadí, přijedeme i tak,“ znělo naše rozhodnutí. Přece nejsme malé děti, aby nám nepřítomnost tajuplných bytostí nikterak vadila.   

To jsme obě samozřejmě netušily, že nás potká něco mnohem zajímavějšího. Naším průvodcem nebyl nikdo jiný, než potomek Alexandra z významného rodu Thurn Taxis a kněžny Marie z rodu Hohenlohe, princ Eugen. Ten historii i zážitky líčil tak barvitě a vtipně, že se všichni mohli docela oprávněně domnívat, že on skutečně v zámeckých komnatách pobýval. Znalci historie teď určitě zbystřili a poznali, že tu něco nehraje. Ano, šlo skutečně jen o kostýmní převlek (představovaný potomek již dávno nežije), ale průvodce sehrál roli výborně.  

Pak jsme dlouho brouzdaly parkem, a aby nám nic významného neuniklo, tak jsme dle plánku objevovaly postupně všechny labyrinty. Je jich zde 12, v různém provedení. Na své si zde rozhodně přijdou nejen děti a mládež, ale i dospělí. Moc se nám na Loučeni líbilo.

Pro informaci případným zájemcům dodávám, že lákavé programy tam pokračují i dále: např. Den turistiky naboso již 29.7., nebo Hradozámecká noc 26.8. a domnívám se, že opravdu hodně zajímavá bude i akce 9. - 10.9. s názvem Retroslavnosti, aneb co by bylo, kdyby 17. listopadu 1989 nebylo. Já jen dodávám, že kdyby toho dne nebylo, tak bychom si dnes tento opravený skvost nemohli prohlížet. Ale o tom se více dozvíte, když ho navštívíte.

Zajímalo by mne, kolik zaregistrovaných čtenářů i60 v Loučeni již bylo. Můžete to napsat v komentářích přímo pod článkem. Děkuji a ještě přidávám několik fotek.   

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%