Hrdý astronaut John Blaha,
Američan s českými předky

Hrdý astronaut John Blaha,
Američan s českými předky

25. 8. 2012

Americký astronaut s českými kořeny John Blaha, který 26. srpna oslaví 70. narozeniny, se během své kariéry zúčastnil pěti letů raketoplánů Discovery, Atlantis a Columbia. Po přípravě v ruském Hvězdném městečku pracoval od září 1996 do ledna 1997 s ruskými kolegy i na orbitální stanici Mir. S vesmírnými lety se Blaha rozloučil v roce 1997.

Astronaut a plukovník letectva byl 15 let vojenským pilotem americké armády. Provedl 361 bojových letů ve Vietnamu a v letech 1973 až 1976 pracoval jako zkušební pilot v anglickém vojenském letectvu. Poté Blaha působil v ústředí amerického vojenského letectva a v roce 1980 byl vybrán jako astronaut NASA. Do vesmíru poprvé vystoupil v roce 1989 jako člen posádky raketoplánu Discovery.

John Elmer Blaha se narodil v texaském San Antoniu, jeho dědeček však pocházel z Herálce u Humpolce. Na přelomu 19. a 20. století se vydal do Ameriky, kde se oženil a měl dva syny – oba letce. Zemi svých předků, na níž je stále hrdý, navštívil astronaut Blaha v letech 1998 a 2001.

Kromě něj má české kořeny také Eugene Cernan, poslední člověk, jenž se prošel po Měsíci, a Jim Lovell, člen posádky nešťastného Apolla 13, kterému se přes obrovské technické problémy při pouti k Měsíci podařilo vrátit zpět na Zem. Blízko k Česku má přes příbuzné své manželky také současný americký astronaut Andrew Feustel.

vesmír výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...