Česko má stabilní ekonomiku,
chválí renomovaná agentura

Česko má stabilní ekonomiku,
chválí renomovaná agentura

27. 8. 2012

Je to konečně dobrá zpráva v záplavě těch špatných, které nás v poslední době stále častěji provázejí. Česká republika má přes všechny potíže zdravou ekonomiku. Podle renomované ratingové agentury Standard & Poor's zůstávají finanční i hospodářské instituce v Česku stabilní, což umožňuje ekonomice se rychle přizpůsobit negativním otřesům, jež přináší současná dluhová krize v eurozóně.

Rating hodnotící dlouhodobé finanční závazky České republiky zůstává v případě deviz na “AA-“, u korunových závazků potom na “AA“. Oba ratingy mají navíc podle S&P nadále stabilní výhled, který odráží vyvážení rizik schopnosti vlády dostát svým úvěrovým závazkům.

„Ratingy České republiky reagují na obezřetně spravovanou a vyrovnanou ekonomiku, charakteristickou nízkou úrovní zahraničního zadlužení, bankovním sektorem financovaným z vkladů s minimálními výpůjčkami v cizích měnách a nezávislou centrální bankou, která udržuje jak spotřebitelské ceny, tak inflaci na nízké úrovni,“ uvádí Standard & Poor's a dodává, že zemi pomáhá vyrovnávat se s vnějšími otřesy také plovoucí kurz vlastní měny, koruny.

Agentura S&P přistoupila k potvrzení českého ratingu pouhé dva dny po obdobném kroku ze strany konkurenční, o trochu méně významné firmy Moody’s. Koruna na tuto zprávu zareagovala posílením vůči euru pod hladinu 24,85 CZK/EUR.

Ratingové agentury jinak celkem nemilosrdně hodnotí země, které utrácejí více, než jsou schopny vydělat. Nedávno například Standard & Poor's degradovala hodnocení zadlužené Itálie na úroveň Kazachstánu. Rating přitom není jen formální záležitost. Řídí se jím finanční instituce, které půjčují státům peníze. Čím horší hodnocení země má, tím větší úroky musí zaplatit. Jinými slovy půjčuje si dráže.

Česká republika dluhy rating
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.