Neil Armstrong, první člověk,
který se dotkl Měsíce, zemřel

Neil Armstrong, první člověk,
který se dotkl Měsíce, zemřel

26. 8. 2012

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel bývalý americký astronaut Neil Armstrong, který se jako první člověk prošel po Měsíci. S odkazem na vyjádření rodiny zesnulého o tom informovala americká televize CNN. Podle vyjádření pozůstalé rodiny zemřel na komplikace po prodělané operaci srdce, které se podrobil tento měsíc. 

Armstrongova kariéra začala v námořnictvu Spojených států amerických, kde sloužil jako pilot. Poté, co od námořnictva odešel, vystudoval letecké inženýrství na Purdueově univerzitě a stal se zkušebním pilotem Národního poradního výboru pro letectví.

Od konce padesátých let se zapojoval do programu letectva Man In Space Soonest, kde testoval raketový letoun North American X-15, a spolupracoval na vývoji raketoplánu X-20 Dyna-Soar.

V roce 1962 se stal členem oddílu astronautů NASA. Jeho kosmickou premiérou byla mise Gemini 8 v březnu 1966, během které se loď Gemini 8 spojila s bezpilotním raketovým stupněm Agena TV-8. Spolu s astronautem Davidem Scottem tak uskutečnili první spojení dvou těles na oběžné dráze.

Svou nejslavnější cestu nastoupil spolu s Buzzem Aldrinem a Michaelem Collinsem 16. července 1969. Během jednoho z nesledovanějších letů historie si do skafandru tehdy osmatřicetiletý Armstrong pouštěl i Novosvětskou symfonii Antonína Dvořáka.

Na povrch člověkem ještě nedotčeného Měsíce dosedl v přistávacím modulu Eagle (Orel) spolu s Aldrinen 20. července. Když sestupoval z modulu po žebříku, zapsal se do paměti lidstva i tím, že pronesl slavnou větu, že jde o "malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo". Na povrchu Měsíce pak s Aldrinen strávil téměř tři hodiny, během nichž sbírali vzorky, dělali pokusy a fotografovali.

„Byl to prostě úžasný pohled, předčil jakýkoliv vizuální zážitek, který jsem kdy potom měl,“ vzpomínal Armstrong později.

Po návratu ze své druhé a poslední vesmírné cesty patřil Armstrong k nejpopulárnějším lidem zeměkoule. V USA dostal Prezidentskou medaili Svobody, na měsíci po něm byl pojmenován jeden z kráterů, poblíž místa přistání.

V NASA zůstal do roku 1971, kdy odešel a přednášel leteckou mechaniku na Cincinnatské univerzitě. Později pracoval jako konzultant leteckých firem. V posledních letech se držel spíše v ústraní.

Za jednoho z největších amerických hrdinů historie označil Neila Armstronga i prezident Barack Obama. „Neil byl jeden z největších amerických hrdinů – nejen své doby, ale všech dob," uvedl Obama a nazval Armstronga mužem, který nás naučil, jak obrovská je síla jednoho kroku. Armstrong a celá posádka Apolla 11 ukázali podle Obamy celému světu, že americký duch může jít i nad rámec toho, co se zdá nemožné, stačí jen dostatek elánu a chytrosti.

úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.