Putování k sv. Anně
Foto: autorka

Putování k sv. Anně

3. 8. 2017

Svatá Anna se stala populární světicí i pro řadu Valachů a je považována za valašskou patronku. K poctě sv. Anny se konaly v Rožnově pod Radhoštěm od roku 1939 děkovné pouti. Do skanzenu ke kostelíku sv. Anny s oltářním obrazem "sv. Anny učitelky“ přicházelo procesí až do roku 1958, kdy byly církevní aktivity zakázány. K obnově tradice došlo v druhé polovině 90. let.

V letošním roce se putování k sv. Anně uskutečnilo v neděli 23. července. V dopoledních hodinách prošlo procesí za zvuků tradičních mariánských písní od kostela Všech svatých přes náměstí a horní park do skanzenu. V čele procesí šli ministranti s kadidlem, křížkem a korouhvemi. Za dívkami v krojích, které nesly na nosítkách dřevěnou plastiku "sv. Anny učitelky“, šel pan farář. Následovali krojovaní muži, kapela, krojované ženy a ostatní poutníci od miminek v kočárku až po stařenky a staříčky.

Ve skanzenu před dřevěným kostelíkem se konala krátká bohoslužba. Na závěr procesí popřáli ředitel muzea a pan farář všem poutníkům krásnou neděli. Ženy v krojích nabízely sváteční koláče a v areálu Dřevěného městečka začala Annenská pouť. Byly přichystány kolotoče a houpačky, vyhrával flašinetář a dechovka, své umění předváděli kejklíři a akrobaté, děti mohly navštívit loutkové divadlo.

Z procesí jsem připravila fotoreportáž: Pokud máte zájem, zvu vás na krátkou procházku.

Všem těm, co se starají o zachování tradic a vedou k tomu děti, patří můj obdiv a dík.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.