Dědeček a čert
Foto: archiv autora

Dědeček a čert

17. 8. 2017

O dódynkovi ( dědečkovi ) Františkovi se vyprávělo, že se rád napil a že za mlada nevynechal v okolí žádnou tancovačku! Jednou se vracel, tuším že z Mohelna, z jedné těch jeho tancovaček a musel jít kolem, jak oni říkávali, ketkovského mléna. Ono samo o sobě to musela být cesta strašidelná, když si člověk uvědomí, že děda byl trochu napitý, byla temná noc, kolem hluboký les a před dědečkem byla dlouhá cesta domů, která vedla přes řeku, muselo se přes jez, most tam tehdy nebyl, a potom dobrou hodinu do pořádného kopce a pořád hlubokým lesem! Jediné, co bylo dobré, bylo léto.

Jak je známé z dědečkova vyprávění, po překonání jezu u mlýna, když si nazul boty a pokračoval v cestě, slyšel, že za ním někdo jde! Dědeček přidal do kroku a „ ono “ to taky přidalo do kroku! Děda se zastavil a „ ono “ se to taky zastavilo. Takhle to udělal děda několikrát, ale vždy se stejným výsledkem. Děda byl strachy celý bez sebe, zpocený na celém těle a třásl se. Tehdy se říkalo, že u mlýna straší čert a že ten, kdo ho kousek cesty neponese, zle na to doplatí! Děda si řekl, že „ tomu “ uteče! No jo, ale sotva se dědeček rozběhl, “ ono “ to začalo běžet taky. Zbytek cesty děda už jenom běžel. Domů přiběhl na smrt uřícený. Když to vyprávěl a při tom se svlékal, všimnul si, že měl za kloboukem malou větévku, která byla původně zelená, ale časem uschla a lístky, jak byly suché, šustily. Takže, když děda šel, lístky se otřásaly a šustily a v té noci a tmě to dělalo dojem, že za ním někdo jde. Samozřejmě, když se děda zastavil, tak to přestalo a děda, jak už byl vystrašený, si myslel, že se „ to “ zastavilo taky. Děda jistě žádný strašpytel nebyl, ale roli v tom určitě sehrál alkohol, hluboký les a tma tmoucí kolem dokola, že nebylo ani ruku vidět, když jste ji natáhli před sebe!

Jelikož se ta historka vyprávěla už dlouhá léta, je docela možné, že každý vypravěč si k tomu něco přidal, aby to bylo tajemnější. Já jsem to slyšel tak, jak jsem to napsal. Vyprávěl to kdysi při večerním sezení v kuchyňce strejda Josef.

 

 Soutěžní příspěvek - Sledujete magazín i60 delší dobu, ale ještě jste neměli odvahu či příležitost zapojit se aktivně do dění na tomto portálu? Pak oslovujeme právě vás! Buďte aktivní a vyhrajte velkokapacitní flashdisky či přímo tablet Lenovo! Více informací o "Soutěži pro nováčky" včetně jejích pravidel najdete na tomto místě.

Soutěž pro nováčky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.