Seriály vážné i nevážné, vážně i nevážně
ilustrační foto: pixabay.com

Seriály vážné i nevážné, vážně i nevážně

20. 8. 2017

Většina seriálů, které běží na našich televizních kanálech, jsou „laciné“ pořady, které nestojí za to sledovat. Přesto jsem jejich vděčný i věčný divák, který oceňuje to, že od nich kdykoliv může odejít, a přesto o nic nepřijde, a že u nich udělá spoustu domácích prací s pocitem, že zabíjí dvě mouchy jednou ranou.

O seriálu Panství Dowton jsem se již zmiňovala. Jsem ráda, že ho reprízují a že dotočili na žádost diváků další sérii. Dobové seriály jsou vždy příjemné svojí atmosférou, přiblížením dějinných událostí a výkonem renomovaných herců.

Svět pod hlavou mě vrátil zpátky do mládí a připomenul, proč si mám vážit svobody, byť není tak ideální, jak jsme si to představovali. Diskuse kolem seriálu mě mimo jiné upozornila na to, že ti, co byli v  době totality spokojeni a nyní hudrají, se v ní jen naučili pohodlně žít a nestihli se naučit žít v době nové, ne tak pohodlné, ale demokratické.

Modrá krev, dokument přirozeně komentovaný hrabětem Kinským, nás provedl cestami české šlechty, která dle seriálu je skutečně šlechetná. Dle literární historie to tak nebylo (V zámku a podzámčí aj.), ale jak bylo uvedeno v článku z IDnes, jen jsme si tu historii přizpůsobovali a překrucovali dle našich potřeb. Nicméně zmatek v hlavě mi utřídil nejen pohled na opravené zámky a poctivá starost o navrácený majetek, ale i přiblížení osudů jednotlivých aktérů.

Ohnivé kuře, po právu hodnocené jednou hvězdičkou (z možných tří), patří k ideálně odlehčujícím, nezatěžujícím pořadům, pravděpodobně s dobrým koncem. Zlo bude potrestáno, dobro zvítězí. Co víc si přát? A k tomu se občas pobavím výkonem některých herců. (I když i to málo, co je v seriálu vtipné a koukatelné, začalo s počtem nových dílů upadat).

Helena je rodinný sitkom, který si nezískal takovou sledovanost, jako americký Kutil Tim. Přitom je tak krásně česky vtipný, že je škoda o některé epizody přijít.

Ulice. Už ani nevím, kolik let ho sleduji. Tak zvaně „od žehlicího prkna“. Nemohu říci, že bych byla jednotlivými příběhy vždy nadšená, ale co mě opravdu fascinuje, je schopnost tvůrců odhadnout počasí. Mládež jela na hory v době, kdy byl venku skutečně sníh. Pak se po jarních plískanicích vyjasnilo a venkovní teplota byla téměř letní. A světe div se, i v Ulici jim bylo teplo. Poté, co se v reálu ochladilo, se paní Syslová halila do svetru řkouc: „to se nám ochladilo“. No není to úžasné u tak dlouho předtočených dílů? Kam se hrabe ČHMÚ se svými předpověďmi.

Nepřetržitá řada detektivních seriálů.

Columbo – v současné době běží nejméně na třech vysílacích kanálech. A jak si tak přepínám, někdy je prošedivělý, někdy mladý tmavovlasý, ale vždycky s doutníkem a baloňákem. To jsou neměnné atributy seriálu. Další neměnnou jsou padouchové. Ti samí herci v různých rolích. A tak při přepínání jsem zmatená. Zavraždil tento statný, sebevědomý, podlý krasavec svoji manželku nebo usekl hlavu gilotinou svému konkurentovi? Taky je možné, že svého obchodního partnera zalil do betonu. Prostě paměť na obličeje je v tomto případě nevýhodou. Co si ale s úspěchem nepamatuji, jsou děje jednotlivých epizod. Takže je stále na co koukat.

Komisař Rex - nedávno v noci jsem si přepnula na kanál, který jediný vysílal něco, při čem se dá usnout (mimo ČT 24 a pravidelných přenosů ze sněmovny). Bohužel jsem ale vstoupila do scény, kdy komisař Rex padl rukou krásné vražedkyně, která původně mířila na detektiva. Bylo to smutné, ale druhý den bylo pokračovaní, takže – jedem dál. (Zjistila jsem, že psích herců bylo několik. Reginalda von Ravenhorsta, Rhettem Buttlerem, Alex, Henry, Nick a Achi.)

Jake a Tlusťoch je seriál mého mládí, kdy k mým oblíbencům mimo Jaka patřili ještě Bodye a Doile. Dnes je to pro mě nabušený, neprůstřelný svalovec v širokých kalhotách a nepochopitelnou nesmrtelností. Skoro bych řekla, že je mi z něj nepatřičně.

Další a další seriály se mi pletou, splývají, nudí mě, rozčilují mě – ať je to kriminálka ta či ona.

Ale pozor! Přichází nový fenomén – Soudkyně (soudce) XY, který úspěšně dobývá vysílací prostor téměř všech stanic. Copak asi vytlačí? Detektivky, anebo pořady o vaření?

Ptáte se, kde na to všechno beru čas? Jsem holka šikovná a stíhám spoustu věcí najednou :)

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%