Psí hotely. Jak vybrat ten pravý?
Ilustrační foto: pixabay.com

Psí hotely. Jak vybrat ten pravý?

26. 8. 2017

Kam s nimi? Stačí chtít jet na dovolenou, na několikadenní výlet nebo muset na pár dnů do nemocnice a majitelé zvířat řeší velký problém. Pokud nemají někoho blízkého, kdo domácího mazlíčka pohlídá, je zle. Proto přibývá psích hotelů.

Je to jeden z nejrychleji rostoucích oborů podnikání. Otevřít si hotel pro psy či kočky se zdá být jednoduché a zájem o jejich služby je velký. Takže jich je hodně, ale mají různou úroveň a různé ceny. Vyplatí se proto pořádně si prozkoumat, co jsou jejich provozovatelé zač a jak se v nich zvíře ve skutečnosti bude mít. Pro mnohé majitele je umístění zvířete v cizím prostředí ještě větší stres než pro zvíře samotné. Majitelé psích hotelů jsou často svědky toho, že i statní dospělí muži obtížně skrývají slzy, když tam nechávají svého čtyřnohého parťáka. Odjezd na dovolenou a odložení psa tak v mnohých rodinách znamená přímo tragédii.

„Někteří pejskové jsou silně fixovaní na své blízké, na prostředí, na které jsou zvyklí. Umístění v psím hotelu pro ně může být obrovský stres. Někteří naopak takovou změnu snášejí tak dobře, až jsou z toho majitelé zaskočení,“ říká ostravský veterinář Jan Nytra. „Je to opravdu různé, měli jsme tady pejsky, kteří si pobyt doslova užijí hrami s ostatními. Umíme vypozorovat, kteří si sednou dohromady, a pak z nich vytváříme takzvané herní skupiny. Naopak jiní psi jsou plašani, kteří odloučením od člověka trpí, a proto potřebují jiný druh pozornosti, individuální péči,“ říká Magdalena Šimečková, majitelka psí školy a hotelu na Opavsku.

Takže, jak na to, když hledáme dočasné útočiště pro pejska? Dobré je vědět několik zásad. Kvalitní hotel požaduje doklad o tom, že pes je naočkovaný proti parazitům a vzteklině, tudíž nemůže ohrozit ostatní klienty. Majitel v něm dostává otázky týkající se povahy psa. Provozovatelé hotelu se zajímají, jaké jsou jeho zvyky, rituály, jak se chová k ostatním psům a podobně. Ideálně chtějí budoucího nocležníka vidět už před tím, než přijde přímo na pobyt. Je to výhodné pro obě strany, pejsek si prostředí takzvaně očichá a jeho majitel i personál hotelu si udělá aspoň částečný obrázek o tom, jak na něj nové prostředí působí, jak se v něm bude chovat, jak bude pobyt zvládat. V některých hotelích to dokonce chodí tak, že umožňují, aby pes přišel takzvaně předem na zkoušku. Pobude den a pak se pro něj večer majitel vrátí. Pes z toho později při dlouhodobějším pobytu bývá klidnější. Už má totiž zkušenost, že tady byl a majitel se pro něj vrátil. Tudíž ví, že vše zase dobře dopadne. 

Zkrátka, dobrý provozovatel psího hotelu se pozná tak, že je z něj cítit, že má psy rád, že chápe jejich myšlení a cítění. Že každého psa považuje za individualitu a snaží se k němu takto přistupovat. „Zpravidla není možné, aby hotel pro více psů provozoval jen jeden člověk bez personálu. Pokud někdo tvrdí, že sám zvládá zařízení, kde je najednou ubytováno dvacet a více psů, je jasné, že péče o ně nemůže být kvalitní. Samozřejmě nemluvím o případech, kdy nějaká paní v důchodu pohlídá tři, čtyři pejsky na zahrádce, ale o zařízeních, která se prezentují jako psí hotely pro dvacet a více zvířat,“ říká Magdalena Šimečková.

Je dobré si také všímat, jak budou zvířata ubytována, jak často s nimi personál chodí na procházky, zda mají možnost výběhu. V těch opravdu kvalitních, až luxusních, je trendem nyní stavět jednotlivé pokojíky pro psy tak, aby se vzájemně neviděli, a tudíž se nestresovali. No ano, je to logické, představme si pejska, který je zvyklý žít jen s lidmi v bytě, když se najednou ocitne v cizím prostředí, v kotci a z toho vedlejšího na něj celý den zpoza mříží štěká jiný, cizí pes. V takové situaci, navíc odloučen od majitele, asi moc klidný, natož šťastný, být nemůže. Zkrátka, psí hotel by neměla být jen ponurá chodba s řadou zamřížovaných kotců a v každém zavřený jeden pes.

Mnohá zařízení nyní nabízejí v rámci ubytování i převýchovu psů, u kterých majitelům něco vadí. Řeč je o lumpech, kteří neposlouchají, utíkají, příliš štěkají a podobně. Někteří kynologové se k těmto trendům staví spíše zdrženlivě. U výchovy psa má totiž hlavní roli hrát jeho majitel. Jestliže si člověk myslí, že pejsek začne být poslušný během doby, co se rodinka válí u moře, o dobrém vztahu mezi nimi to příliš nesvědčí. Na výchově by se měl podílet především majitel, ne ji nadelegovat na někoho cizího.

Přibývá i agentur, které poskytují služby přímo v domovech majitelů zvířat. Je možné odjet a objednat si někoho, kdo bude chodit pejska pravidelně krmit a venčit a hrát si s ním. Tyto služby využívají především majitelé koček. Ty by převoz do hotelu prožívaly obtížně, jsou mnohem více fixovány na domácí prostředí. Takže se poměrně rychle rozšiřuje model, kdy člověk svěří agentuře klíče od bytu či domu a ona tam vysílá člověka, který kočku nakrmí, pohraje si s ní, vyčistí jí záchod.

Některé rodiny svého zvířecího parťáka odkládají do hotelu pravidelně, protože jinak by nemohly jet na společnou dovolenou k moři. Naopak pro někoho je naprosto nepředstavitelné, že by svému miláčkovi způsobil takový zážitek, který považuje za traumatický. Jenže do situace, kdy to je nezbytné, se může dostat každý, kdo se zvířetem žije sám. Týká se to zejména lidí vyššího věku, kteří nemají to štěstí, že by jim v takové situaci pomohl někdo z blízkých či sousedů. Proto je dobré vědět, že psí hotely existují, mají různou úroveň, a naučit se vybrat ten, který pro člověka ani pro pejska nebude znamenat stres, ale naopak zajímavou novou zkušenost.

domácí mazlíčci pes
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%