Zůstane země naší živitelkou?
Foto: autorka

Zůstane země naší živitelkou?

27. 8. 2017

Ve čtvrtek 24. 8. 2017 se po čtyřiačtyřicáté otevřely brány českobudějovické celostátní zemědělské výstavy Země živitelka. Její historie sahá až na počátek sedmdesátých let a je shodou okolností spjata se začátky mé učitelské kariéry na budějovické jazykové škole. Zahájení výstavy pro mě vždy signalizovalo nadcházející začátek školního roku. Na výstaviště jsem chodila pravidelně, a to vzhledem k odpolední vyučovací době v dopoledních hodinách, kdy byl v areálu ještě relativní klid. Odpoledne se výstaviště zaplnilo tisíci návštěvníků, místních občanů, ale především venkovských družstevníků, které sem dovážely desítky autobusů. Výstava bývala spjata s prodejem nedostatkového zboží včetně dovezeného ovoce při zahájení, s vystoupením mnohých populárních zpěváků na Letní scéně a s koncerty dechovek v tzv. Pivovarské zahradě, kde to v pozdním odpoledni už pěkně hlaholilo. Měla jsem ty výstavy svým způsobem ráda, nejvíc se mi však líbila hospodářská zvířata. Avšak díky pozdějšímu odchodu do Prahy a omezené dovolené jsem Živitelku nenavštívila už řadu let. Až letos.

Výstavu Země živitelka zahajuje a zároveň i zaštiťuje ministerstvo zemědělství. Za dobu své existence prošla řadou změn ve správě i v celkovém pojetí. Zrušena byla pouze jednou, a to v roce 2002 z důvodu poškození výstavního areálu povodní i v důsledku škod, které živel napáchal mnoha vystavovatelům. Ta letošní je podle ministra zemědělství Mariana Jurečky a podle vystavovatelů přelomová. Zaměřuje se nejen na prezentaci jednotlivých oborů, ale i na navazování kontraktů. Na výstavu se údajně přihlásilo 547 vystavovatelů z 22 zemí. K vidění jsou zde novinky z oborů zemědělské techniky, rostlinné i živočišné výroby, myslivosti, rybářství, včelařství, potravinářství, různých technologií, lesního a vodního hospodářství i ekologického zemědělství. Absolutní novinkou je tzv. Dětský zemědělský svět a Zážitkové zemědělství, prezentuje se i střední zemědělské školství. Pro návštěvníky je připravena celá řada odborných i zábavných akcí a soutěží, vrcholících jako vždy Národními dožínkami.

Osobně se mi podobně jako před lety líbila nejvíc chovná zvířata, plemenní koně včetně starokladrubských, plemenný skot, ovce a kozy, vepři i prasnice s malými selaty. V sekci Napříč dobou pak dnes již historické zemědělské stroje, včetně nejstarší oračky Přemysl z roku 1906. Samozřejmě jsem si dopřála i ochutnávku vína, medu nebo třeba speciálního škvarkového džemu. K dostání byla na několika místech i mně blízká přírodní kosmetika. Obyvatele rodinných domů nepochybně víc zaujala například zahradní technika, kotle na rostlinná paliva nebo zařízení na svod dešťové vody, kterým já příliš nerozumím.  Myslím ale, že na své si přišel každý z návštěvníků.

Podle slov prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska je situace v našem zemědělství a potravinářství nezdravá. Je více než nutné, aby se naše zemědělství vrátilo k zajištění soběstačnosti, aby se posunulo mezi evropskou špičku s bezpečnou a kvalitní produkcí.  Aby vzrostl zájem o venkov, studium a práci v zemědělských oborech. Jen tak se dá zastavit vzrůstající zaostávání za zahraniční konkurencí. Jen tak nezůstane pojem Země živitelka pouhým názvem výjimečného veletrhu.





Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.