Poznáte tento kostel?
Foto: autorka

Poznáte tento kostel?

31. 8. 2017

Při své návštěvě jednoho města jsem celkem náhodou vyfotila kostel, stojící na vršku opodál. Když jsem se zeptala na správném místě, dostalo se mi odpovědi - ale to je přece sv. .... v .... . Nedalo mi to, abych se na místo nevypravila prohlédnout si kostel, tvořící dominantu širokého okolí, zblízka.

Měla jsem štěstí, protože se mě ujali členové "Spolku ...." a dostala jsem zevrubný výklad. Tak tedy - kostel je pozdně barokní a stojí na vršku ve výšce 649 m n.m. Jeho základy byly na místě dřívějšího dřevěného kostelíku položeny v roce 1767 a vysvěcen byl v roce 1781. Stojí na výborném místě a je situován v přímé lince mezi dvěma významnými vrcholy. Kostel byl vybaven hlavním oltářem s obrazem sv. Archanděla Michaela a dřevěnou kazatelnou.

17. dubna 1967 kostel zachvátil požár, který vznikl neopatrným vypalováním trávy v okolí. Za silného větru chytila zákristie a pak oheň přeskočil na střechu. Ta byla úplně zničená, oheň roztavil velký zvon ze 17. století a způsobil zřícení křišťálových lustrů. Naštěstí se nepropadla pevná klenba, takže vnitřek kostela zůstal zachován, byl však poškozen hasební vodou a později i deštěm a mrazem. Mobiliář byl vynesen, řada věcí se poztrácela. Hlavní oltář byl zakryt a zůstal na místě. V letech 1969-1971 proběhla rekonstrukce střech, byl zavěšen darovaný zvon, pocházející z kostela, který musel ustoupit lidskému konání. Fasáda se začala opravovat teprve v roce 1991 a v roce 2004 byl kostel zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví ČR.

V kostele je výstava fotografií z doby před požárem, požáru samotného i období záchrany kostela. A tak mi členové "Spolku ..." ukázali opravené stěny, novou podlahu, nové lustry, z depozitáře navrácené zrestaurované barokní sochy i v loňském roce navrácených 14 obrazů Křížové cesty. Zblízka mi předvedli rokokový dřevěný oltář, který je stále v dost žalostném stavu a čeká na opravu, i kazatelnu, která se zřítila a ležela rozbitá na kusy na zemi. Tu se již podařilo sestavit, je však potřeba ještě mnoho restaurátorské práce k jejímu návratu k původní kráse. Vzali mě i do sakristie, ve které se dnes konají bohoslužby a je v ní umístěna barokní socha Panny Marie - Immaculaty, která byla ukradena a v roce 2010 nalezena poškozená ve vídeňském starožitnictví.

Protože jsem o tomto kostele nevěděla vůbec nic, byla jsem překvapená jeho pohnutým osudem, ale i tím, jak se konečně v posledních letech začalo pracovat na jeho obnově, k níž přispívají mj. i benefiční koncerty. Členové "Spolku ..." byli velmi vstřícní a ochotní a věřím, že pokud se rozhodnete k návštěvě, tak i vás se zevrubným a zasvěceným výkladem kostelem provedou.

Už víte, kam se vydat?

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.