Foto

Rusko spouští „zpětné
hypotéky" pro penzisty

28. 8. 2012

Ruské úřady spouštějí program "zpětné hypotéky", umožňující důchodcům výměnou za vlastní příbytek získat každý měsíc přilepšení k penzi či jednorázovou sumu. Nabídka se podle šéfa státní agentury pro restrukturalizaci hypotečních půjček Andreje Jazykova jako "pilotní projekt" zatím týká jen seniorů ve městech s více než milionem obyvatel.

"Zpětná hypotéka" má umožnit seniorům získat za vlastní byt či dům peníze formou pravidelné renty po dobu deseti let či jednorázové částky ve výši 70 procent hodnoty příbytku. Druhá možnost je určena hlavně nemocným klientům potřebujícím peníze na drahou operaci.

Půjčka by pak byla splacena převzetím příbytku po dožití dlužníka. V případě nevyčerpání celé částky by zbytek získali dědici. Ti by také mohli půjčku splatit a byt si nechat.

Podle hospodářského listu Vedomosti by nabídka mohla být zajímavá pro nejméně pět procent z 36,5 milionu ruských penzistů, hlavně pro ty, co žijí osaměle.

Agentura radí žádat o "zpětnou hypotéku" až po dosažení 68-70 let, jakkoli Rusové odcházejí do penze už v šedesátce. Většina si však důchodu neužívá a dál pracuje, takže prudkého poklesu příjmů se dočká okolo 68. roku života.

Výše renty závisí na lokalitě. Podle odhadu by moskevský penzista mohl za dvoupokojový byt dostávat okolo 40 tisíc rublů (skoro 25 000 Kč) měsíčně po celou dekádu; průměrná mzda v metropoli v přepočtu činí 35 500 korun. V průměru by se "příplatky" mohly pohybovat okolo dvojnásobku průměrné penze 9414 rublů (asi 5800 Kč). Od získané částky je však nutno odečíst devítiprocentní roční úrok – ten je o zhruba tři procentní body nižší než u klasických ruských hypoték. Po sblížení obou sazeb by se "zpětná hypotéka" mohla stát zajímavou i pro banky.

Projekt má i řadu omezení. Agentura poskytuje "zpětné hypotéky" jen na typizované byty, nakolik vývoj jejich cen na trhu lze předvídat. Hypotéku nedostanou ani senioři s nesvéprávnými, nezletilými či invalidními dědici, kteří by po zesnutí dlužníka nebyli s to hypotéku splatit. Kontrolovat hodlá i užití jednorázových výplat. „Odmítli jsme jednu stařenku v Petrohradu, která chtěla celou sumou splatit dluh svého vnuka. Ten za bankovní půjčku do zkrachovaného podnikání ručil babiččiným bytem,“ uvedl Jazykov.

"Zpětné hypotéky" fungují podle tisku hlavně v USA a v západní Evropě, v Česku se o nich hovořilo a psalo před dvěma lety, kdy ji prosazovali majitelé domů.

finance hypotéky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.