T.G.Masaryk pod palmami v Izraeli
ilustrační foto: pixabay.com

T.G.Masaryk pod palmami v Izraeli

2. 9. 2017

Dne 14. září uplyne 80 let od smrti prvního československého prezidenta T.G.Masaryka. Zemřel 14.9.1937 v Lánech. O jeho životě bude napsáno a publikováno hodně článků. Ten můj se bude věnovat působení T.G.M. v bývalé Palestině před vznikem Státu Izrael. Masaryk je dodnes v Izraeli velmi populární, což dokládá fakt, že kromě ulic, náměstí, jako je v devíti městech Jeruzalém, Haifa,Tel Aviv a další,  je po něm pojmenován i kibuc  Kfar Masaryk.

Zatímco Masaryk organizoval československé legie, prosadili Židé tzv. židovskou legii, která v dobách I.světové války bojovala po boku Britů proti Turkům v Palestině. Masarykův vztah k Židům sahá až do období hilsneriády, kdy v roce 1899 byl obviněn Žid Leopold Hilsner z rituální vraždy. Následný antisemitský proces dokládal hloubku předsudků zakořeněných v tehdejší většinové společnosti. Masaryk neváhal vystoupit na Hilsnerovu obhajobu.

Po vzniku Československa se Masaryk zasadil o uplatnění židovských práv a opakovaně se vyslovil ve prospěch sionismu. Uznal dokonce židovskou národnost v nové československé ústavě z roku 1920. Stali jsme se prvním státem na světě, ve kterém byla židovské minoritě oficiálně uznána existence tímto způsobem.

V roce 1926 otevřelo Československo svůj první konzulát v Jeruzalémě, a když bylo Masarykovi 77 let, vydal se na svou první delší zámořskou cestu, a to do mandátní Palestiny, tehdy spravované Brity. Spolu se svou dceou Alicí jako první hlava státu po první světové válce. navštívil Jeruzalém a Tel Aviv. 

Při své návštěvě Izraele jsem také navštívila kibuc Kfar Masaryk, který byl založen v roce 1940..Jeho zdůvodnění pojmenování je uvedeno v zakládající listině   "na znamení úcty k jeho osobnosti, jeho humanismu, k jeho boji za pravdu, za osvobození národ a z vděčnosti za jeho podporu svobody Izraele".

Pro židovskou generaci předválečného Československa byl příznačný trvalý příklon k demokratickým ideím, které Masarykův režim představoval. Židé nad Masaykovou rakví slibovali věrnost zásadám lidství, demokracie a pravdy.

Samostatnou kapitolou, kterou rozsah tohoto příspěvku neumožňuje, je československá podpora Iraeli, bojujícímu v roce 1948 svou první bitvu o nezávislost. Bez československých zbraní by existence státu Izrael nebyla možná. Dodnes mohu s hrdostí prohlásit, že Češi mají  mezi současnou židovskou populací velké renomé. A rozhodně není pochyb o tom, že velkou zásluhu na této skutečnosti má první československý prezident, a, jak říkají Židé, "budiž za to jeho jméno pochváleno".

Tomáš G.Masaryk:  "Mnoho bojů jsem vedl, ale boj proti antisemitismu mě stál nejvíce úsilí, nejvíce času a největší duševní vypětí".

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.