V Praze začali léčit artrózu
kmenovými buňkami

V Praze začali léčit artrózu
kmenovými buňkami

29. 8. 2012

Praha je po Ostravě a Brnu třetím městem v České republice, kde byla provedena aplikace kmenových buněk do kloubu postiženého artrózou. Artróza je chronická a bolestivá degenerace především nosných kloubů. Touto nemocí trpí padesát a podle některých statistik až osmdesát procent dospělé populace starší padesáti let.

Metoda, která pochází z USA, využívá schopností kmenových buněk. Ty v místě postižení umožní regeneraci a obnovu poškozených tkání. V neposlední řadě odstraní zánět kloubu artritidu, která je příčinou urputných bolestí, zastaví jeho další degeneraci a zčásti obnoví poškozená místa na chrupavce.

„Artrózou trpí víc než polovina dospělé populace starší 50 let. Zátěž velkých kloubů, což jsou hlavně kolena a kyčle, je pochopitelně vyšší u lidí s větší hmotností,“ uvedl Ladislav Lukáč, který s aplikacemi kmenových buněk začal v Praze a ještě předtím v Ostravě jako vůbec první lékař.

Lékaři rozeznávají čtyři stupně artrózy, kdy první je nejlehčí forma a čtvrtý naopak nejtěžší. „V takovém případě je chrupavka zcela zdevastovaná, nebo již nepřítomná. Léčba kmenovými buňkami dosahuje nejlepších výsledků u stupňů artrózy 1 až 3. U stupně 4, kdy již v podstatě není z čeho chrupavku regenerovat, vyžaduje zpravidla chirurgické řešení. Ze Spojených států mám ovšem informaci, že i kandidáti na totální endoprotézu kyčelního nebo kolenního kloubu byli úspěšné léčeni pouhou aplikací kmenových buněk do kloubu, takže umělou náhradu vůbec nemuseli podstoupit,“ dodal Lukáč.

Kmenové buňky jsou tělu vlastní buňky, které se nacházejí v různých tkáních a orgánech. Nejčastěji jsou izolovány z kostní dřeně nebo z tukové tkáně. Kmenové buňky mají dvě základní funkce: schopnost sebeobnovy a schopnost obnovy a opravy poškozených tkání a buněk.

artróza zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%