Pozvání na kávu
Foto: autorka

Pozvání na kávu

7. 9. 2017

Dobrý den,

zvu vás na kávu. Ne jen tak někam, ale do mimořádné cukrárny a do muzea. Najdete je v sousedství stadionu Sparta. Od stanice metra Hradčanská je to první zastávka, od Vltavské pátá. Půjdete ulicí U Sparty (stadion máte po levé ruce) a na jejím konci již uvidíte ulici Jana Zajíce. V číslech 7 a 9 se nachází ráj kávy. Ten první je cukrárna Alchymista, ten druhý Coffee Museum. Jsou organizačně propojeny; v cukrárně vaří kávu, kterou dodává muzeum. V cukrárně mají otevřeno od 7.30, v muzeu od 11 hodin. Doporučuji vám návštěvy obou objektů spojit, jako jsem to udělala já. Nejdříve jsem si dala kávu a cheesecake a poté jsem se šla podívat do muzea. Cukrárna je velmi útulná, skládá se ze dvou menších částí spojených pultem a z půvabné zahrádky. Obsluhují zde mladí, příjemní lidé. Prostředí je tiché. Z bohaté nabídky kávy a několika druhů zákusků si jistě vyberete. Recenze hodnotí cheesecake jako nejlepší v Praze. To nemohu posoudit, byl to můj první, ale chutnal mi.

Muzeum je kouzelné. Na první pohled malé, ale skrývá řadu překvapení. Jsou zde vystaveny kuriózní, dávno zapomenuté exponáty, jako strojky pro přípravu, pražení, mletí a servírování kávy, plechovky, plakáty. Prohlídkou s průvodkyní (jinak nelze) strávíte minimálně půl hodiny. Já jsem měla mimořádné podmínky. Přišla jsem jako jediný návštěvník. Paní průvodkyni jsem měla tedy pouze pro sebe. Kromě toho s námi chodily dvě ženy, které budou jako průvodkyně v muzeu pracovat a od kolegyně odcházející do důchodu se ještě učily. Shodou okolností byla přítomna i paní majitelka, která se ujala větší části prohlídky. Má hluboké znalosti oboru, vyprávěla s velkým zaujetím. Škoda, že jsem si nemohla dělat poznámky. Také jsem nevěděla, na co se mám dívat dřív, a ještě k tomu jsem fotila. Vím, že mě zaujala např. stará odměrka na kávu. Vypadala jako úzký hrneček s dlouhým ouškem. Byla oboustranná – z jedné strany odměřovala menší množství kávy (7 gramů), z druhé větší (10 gramů). Na závěr prohlídky nám paní průvodkyně ještě pustila desetiminutové video o pěstování a zpracování kávy.

Součástí muzea je galerie, kde se obměňují expozice. V současné době až do konce roku je tam výstava loutek. I přesto, že je nemám příliš ráda, podlehla jsem zasvěcenému vyprávění paní majitelky. Fotky z této části vám ukážu příště.

Nyní se tedy vydejme do voňavého světa kávy.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.