Před patnácti lety předčasně
zemřela princezna Diana

Před patnácti lety předčasně
zemřela princezna Diana

30. 8. 2012

Vyšetřování smrti britské princezny Diany, která zahynla po autonehodě v Paříži, trvalo šest měsíců, bylo při něm vyslechnuto 250 svědků a přečteno tisíce dokumentů. Nakonec došli francouzští a britští vyšetřovatelé k závěru, že tragédie byla dílem náhody. Po 15 letech od tragédie zůstává Diana pro svět ikonou soucitu a princeznou s příslušnou elegancí a charismatem.

Rozsáhlé vyšetřování nehody přineslo i četné spiklenecké teorie. Nakonec ale poroty dospěly k závěru, že smrt Diany i jejího tehdejšího partnera Dodiho Al Fayeda způsobilo nezodpovědné řízení jejich řidiče Henryho Paula a pronásledování paparazziů.

Tato tragédie se stala jakýmsi epilogem za příběhem nešťastně provdané princezny žijící v manželství bez lásky. Diana se změnila v oplakávanou legendou a dodnes také platí za ikonu soucitného přístupu k neprivilegovaným tohoto světa.

Smrt ji zastihla na vrcholu sil a ve stejném věku jako Marilyn Monroeovou. Ne nadarmo zpíval na jejím pohřbu její blízký přítel Elton John píseň Svíce ve větru, upravenou verzi songu, který věnoval původně právě Marilyn.

Konec nešťastné lásky

Diana se narodila 1. července 1961 jako třetí ze čtyř dětí hraběte Althorpa, do starobylé rodiny s úzkými vazbami na britskou královskou rodinu. Vyrůstala na panství Sandringhamu ve východní Anglii a v rodinném sídle Althorpových v Midlands.

Když jí bylo osm let, rodiče se rozvedli a otec vyhrál soudní bitvu o opatrovnictví dětí. Poslali ji do West Heath, internátní školy v jižní Anglii, studovala i ve Švýcarsku. Po návratu po Londýna a dokončení školy pomáhala v mateřské školce.

V šestnácti letech jí osud přivál do cesty prince Charlese, který se tehdy dvořil její starší sestře Sarah a byl pozván na panství na hon. V jejích devatenácti letech na ni upíralo zraky 750 milionů lidí, když se jako mladičká nevěsta vezla v kočáře v průběhu velkolepé královské svatby. Toho dne, 29. července 1981, se vzali v katedrále svatého Pavla.

Narození prvního syna Williama však Dianě přineslo postnatální deprese a druhý syn Harry o dva roky později situaci nezlepšil. A s prvními krůčky malých princátek probleskly na veřejnost první zprávy o manželských potížích. Charles obnovil svůj vztah s Camillou Parkerovou Bowlesovou, o které později prohlásil, že je jeho životní láskou. Diana trpěla bulimií.

Tragická noční jízda

V červnu 1992 si mohli Britové přečíst ve skandální knize Andrewa Mortona Diana - její pravdivý příběh o princezně, uvězněné v manželství bez lásky a v pokusech o sebevraždu k upoutání Charlesovy pozornosti. Diana se na psaní knihy podílela.

Na společné cestě do Jižní Koreje v listopadu již královský pár působil zcela chladně a vzdáleně a na konci roku 1992 oznámil premiér John Major formální separaci. K rozvodu poté vyzvala oba manžele i britská královna Alžběta II.

V srpnu 1997 se v tisku objevily první zmínky o vztahu Diany s egyptským milionářem Dodim Al Fayedem. A osudného 31. srpna 1997 s ním v Paříži nasedla do auta, jejíž řidič ve snaze uniknout dotěrným fotografům nezvládl řízení a v obrovské rychlosti narazil do mostního pilíře.

S rostoucí časovou vzdáleností od tohoto okamžiku zůstává v paměti hlavně charitativní činnost princezny, která v tomto směru vyrostla v mezinárodně uznávanou osobnost. Mimo jiné vedla kampaně za zákaz protipěchotních min a připisuje se jí podíl na vzniku smlouvy o mezinárodním zákazu používání těchto min.

Princezna Diana výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.