Šetřit se musí, ať to stojí, co stojí!
ilustrační foto: pixabay.com

Šetřit se musí, ať to stojí, co stojí!

17. 9. 2017

Šetrnost je něco, za co snad ani nemůžu. Už jako dítě jsem si darované bonbonky pěkně rozdělila, aby mi dlouho vydržely. Nic mne od toho neodradilo. Ani bratr, který si své bonbonky snědl neprodleně a pak loudil.

Za socialismu se šetřilo docela snadno. Ono nebylo za co utrácet, zvláště na vsi, kam jsem se vdala. Když jsme vyrazili na nákup do krajského města, obvykle neměli to, co jsem zrovna potřebovala. Koupila jsem přízi na pletení a dětské knížky a jelo se domů. Když jsem opletla celou rodinu, také jsem něco ušetřila. Na vsi mi sousedé někdy nabídli ovoce, které nespotřebovali. Když jsem si je přišla natrhat, bývalo zadarmo. Vyráběla jsem z něj kompoty, sirupy a džemy - a zase něco ušetřila.

Revoluce nás zastihla v malém městečku. Slevy a výprodeje - to je něco pro mne! Libuji si, že máme díky tomu pestrou stravu: Jednou doprodávají jogurty, podruhé ovoce, pak zase kuřata - něco se najde, abych měla pocit dobré hospodyňky. Máme tři děti. Ani jedno po mně nezdědilo moji šetrnost - a vlastně ani nemusí. Když se stěhovali nebo měli svatbu, bylo z čeho přispět.

Jak léta přibývají, přestala jsem být spokojená se svou starou postelí. Nabízeli matrace za výhodné ceny - a tak jsem staré lůžko vylepšila novou matrací. Ale ouha! Matrace vyžadovala rošt! Marně mi bratr radil, ať si koupím pořádnou postel s roštem z lamel. Tentokrát se do šetření zapojil i manžel: vykoupil v železářství smetákové tyče a vytvořil něco jako rošt. Už asi tušíte, jak to dopadlo: matrace na smetákových tyčích se proležela a já se dala do shánění postele. S roštem. A se slevou, jak jinak!

Přišel můj den. Na internetu se objevily postele s 50% slevou. Jednu jsem si vybrala a objednala. Manžel tentokrát nadšený nebyl."Kdo ví, co je to za podfuk! Co když se ten krám rozpadne? Nechci s tím nic mít, ať ti to smontuje syn!"

Když postel dovezli ve skupenství prkýnek, vyšlo najevo, že rošt postele tentokrát nebude ze smetákových tyčí, ale z plochých prkýnek. Takže lamelový rošt, jaký jsem viděla na návštěvě u dětí, to zase nebude! To jsem zvědavá, co tomu řekne nová neproležená matrace a moje artrotické klouby! No, v mém věku už další postel bude nejspíš polohovací a ty mají matrace pohodlné dost.

Jediné, co se mi povedlo, bylo ušetřit. Možná...

 

Soutěžní příspěvek - Sledujete magazín i60 delší dobu, ale ještě jste neměli odvahu či příležitost zapojit se aktivně do dění na tomto portálu? Pak oslovujeme právě vás! Buďte aktivní a vyhrajte velkokapacitní flashdisky či přímo tablet Lenovo! Více informací o "Soutěži pro nováčky" včetně jejích pravidel najdete na tomto místě.

Můj příběh Soutěž pro nováčky
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%