Národní divadlo zahájí sezónu
společně se Státní operou

Národní divadlo zahájí sezónu
společně se Státní operou

31. 8. 2012

Do první společné sezóny po sloučení se Státní operou Praha vstoupí Národní divadlo s celkem sedmnácti premiérami.

„Nastává tady obrovská změna v rámci baletního prostředí, kdy začínáme fungovat jako jeden obrovský soubor o 80 tanečnících," řekl ve středu umělecký šéf baletu Petr Zuska. Podle něj se podařilo dát dohromady silný soubor s velkým uměleckým potenciálem, který se coby jeho šéf pokusí zúročit. „Sezóna je ale přechodová, stigma dvou soborů bude dále patrné. Mimo jiné i proto, že zatím nemáme zázemí a podmínky nutné pro to, abychom mohli pracovat homogenně a kompaktně,“ upozornil Zuska.
Diváci se mohou těšit jen na dvě baletní premiéry. Tou první bude 25. října představení Americana III. Druhou premiérou bude novinka domácí provenience s názvem Čarodějův učeň.

I pro operní soubor bude tato sezóna tou první, kterou Státní opera Praha zahájí už jako integrální část Národního divadla. Dvě operní premiéry Národního divadla tak diváci poprvé uvidí také v budově SOP – na přelomu roku by zde měla mít premiéru původní česká opera Válka s mloky, později se prkna Státní opery Praha stanou také dějištěm premiéry Verdiho opery Don Carlos. Ve Stavovském divadle se mohou diváci těšit na operu Orfeus a Eurydika nebo Olimpiade. Na scéně historické budovy se uvede opera Dvě vdovy nebo dílo Pelleas a Melisanda. „Do nové sezóny vstupuje opera Národního divadla s novým obsazením na jednom z klíčových postů. Šéfdirigentem se totiž stal Jaroslav Kyzlink,“ uvedl umělecký šéf opery Rocc.

Zkrátka nezůstanou ani diváci, kteří do divadla chodí nejraději na činohru. I tento soubor si pro novou sezónu připravil celou řadu premiér. Na dvě premiéry se mohou diváci těšit na jevišti historické budovy Národního divadla, tři další se odehrají ve Stavovském divadle a dvě na komorní scéně Národního divadla, v Kolowratu. Tam ND uvede v březnu 2013 hru Z prachu hvězd, v květnu potom premiéru hry Ohlušující pach bílé. V historické budově si na prosinec divadlo připravilo premiéru Shakespearovy hry Troilus a Kressida, v dubnu potom uvede hru Jana Antonína Pitínského Rukopisy aneb Králodvorské a Zelenohorské tajemství.

Ve Stavovském divadle bude mít na konci listopadu premiéru málo uváděná Molierova hra Pán z Prasečkova, v březnu potom Strýček Váňa ruského klasika A. P. Čechova a nakonec také Havlova hra Zahradní slavnost.

Pro novou sezónu si divadlo navíc připravilo i nové webové stránky, kde se odrazí zmiňované sloučení se Státní operou. Plně funkční by měly být za měsíc a vedení divadla slibuje mimo jiné i větší provázanost na sociální sítě.

kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.