Hrady a zámky ožijí nočními
tajuplnými prohlídkami

Hrady a zámky ožijí nočními
tajuplnými prohlídkami

31. 8. 2012

První zářijový den vypukne třetí ročník Hradeckozámecké noci – téměř 80 hradů a zámků po celé republice otevře své brány a nabídne návštěvníkům různorodý netradiční program.

V hlavním městě bude probíhat od 16.00 v zahradách pod Pražským hradem vinobraní. Odpoledne přinese kromě ochutnávek burčáku i program pro děti a dospělé plný dílen a soutěží, připraveno je i divadelní představení a o zábavu se postarají žongléři.

Netopýři i ohňostroj

Tajuplně je zacílený program středočeských hradů a zámků, zámek Žleby a Dobříš například připravily pohádkové noční prohlídky, na setkání s netopýry lákají hrady Točník a Křivoklát, v Mníšku pod Brdy jsou připraveny pohádkové prohlídky, výtvarné dílny a večerní ohňostroj.

Na netradiční noční prohlídky zve jihočeský zámek Třeboň, Nové Hrady, Rožmberk nebo zámek Lnáře. V historických prostorách oblíbeného zámku Červená Lhota si například budou moci návštěvníci mezi 22.00 a půlnocí prohlížet exponáty podle libosti bez popohánění průvodců.

„Plzeňský kraj se kromě jiného pochlubí například výročním koncertem skupiny Klíč na Horšovském Týně, nebo Netopýří nocí na vodním hradě Švihově. V Karlovarském kraji zve k návštěvě zámek Kynžvart, kde ožijí příběhy exponátů z tamního metternichovského kabinetu kuriozit,“ přiblížila Zdeňka Kalová, tisková mluvčí Národního památkového ústavu.

Prohlídky při svíčkách

Bohatý program s divadlem, romantickými prohlídkami při svíčkách a dobrodružným programem v zahradě připravil zámek Korozluky, naopak v trampském stylu se budou opékat špekáčky na hradě Házmburku. V Severních Čechách čekají pohádkové prohlídky ještě na zámku Velké Březno, na zámku Jezeří je připravena zahradní párty s karnevalem.

Do teplického Duchcova se vrátí Cassanova, na Frýdlant zase Albrecht z Valdštejna. Své brány otevírá i hrad Pecka, Kost, běžně nepřístupná místa budou k vidění na zámku Častolovice. Středověkou atmosféru přiblíží na Starých Hradech.

Pardubicku bude jednoznačně vévodit hrad Kunětická Hora. Na programu je koncert skupiny Grál, šansoniérky Szidi Tobias, vystoupení kejklířů, historická hudba a prohlídka hradu s projekcí archivních filmů o Kunětické hoře i závěrečný ohňostroj.

Kostýmy i vojenská historie

Památky na Vysočině připravují komentované i kostýmované noční prohlídky, ale například na zámek v Telči v noci cvičně zaútočí hasiči. Noční prohlídky nabízí také jihomoravské památky – Bučovice, Lysice, Slavkov.

Lákadla připravila také střední a severní Morava. Hrad Bouzov pořádá celodenní hudební festival v hradním parku, kostýmované prohlídky především pro děti jsou připraveny na Šternberku. Zámek Jánský Vrch zve na zajímavé mozartovské divadelní představení. A ještě více na sever jsou připraveny slavnosti a ukázky vojenské historie na zámku Hradec nad Moravicí.

Návštěvníci si ale mohou vybrat podle svého gusta z celé nabídky hradů a zámků uvedené na webových stránkách http://www.hradozameckanoc.cz/.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.