Jak správně topit v krbových kamnech
Ilustrační foto: Mountfield

Jak správně topit v krbových kamnech

24. 9. 2017

Jsou krbová kamna bezpečná? Jak dlouho vydrží? A proč vlastně topit dřevem? Na všechny tyto otázky vám odpovíme…

První odpověď zní – ANO. Krbová kamna bezpečná jsou, musí je ovšem instalovat odborník. Vzít v úvahu byste také měli silný žár v jejich okolí. Nábytek a elektroniku proto umístěte alespoň 80 cm od  čela kamen a 40 cm od jejich boků. A pokud chcete mít stoprocentní jistotu, pořiďte si kouřový hlásič, který poskytne včasné varování před požárem, případně hlásič oxidu uhelnatého, jenž spolehlivě detekuje problém s nedokonalým spalováním.

Bez názvu.jpg

Kouřový a teplotní hlásič XS100T-CS (vlevo) a hlásič oxidu uhelnatého XC100D-CS mají bezúdržbové provedení s nevyjímatelnou baterií a záruku 10 let. Foto: Honeywell

Jestliže máte kamna dobře dimenzovaná, odborně zapojená, průběžně o ně pečujete a dobře v nich topíte, mohou sloužit bez oprav desítky let. Měli byste ovšem zvolit model s dostatečně dlouhou délkou záruky od prověřeného výrobce. A pokud si palivo na zimu seženete přímo od majitelů lesa, hodně ušetříte. Předpokladem je, že si kulatinu nebo klády sami zpracujete. Na řezání se běžně používá řetězová benzinová nebo elektrická pila. Spoustu práce a času ušetří ti, kdo si pořídí štípačku nebo cirkulárku. A ve výbavě nemůže chybět ani pořádná sekera.

 

Mundo.jpg

Nenápadná, ale výkonná dvouplášťová celoplechová kamna Mundo splňují nejpřísnější současné normy. Díky terciárnímu vzduchu topí velmi úsporně a přitom účinně. Foto: Mountfield

Zájem o krbová kamna roste
„Za poslední tři roky se u nás zájem o krbová kamna zvýšil o více než čtyřicet procent,“ konstatuje Pavel Staník ze společnosti Mountfield. „Kupují je nejen chataři nebo chalupáři, ale stále častěji také vlastníci rodinných domů. Díky naší nabídce atraktivních a přitom účinných modelů si krbová kamna rychle otevírají cestu také do městských bytů, jejichž majitelé dávají většinou přednost moderním konstrukcím a stále efektivnějším systémům spalování,“ dodává.

 

Reggio.jpg

Menší, elegantní krbová kamna Reggio potěší atraktivním keramickým obkladem v barvě slonová kost nebo cihlová. Mají horní a zadní vývod kouřovodu. Foto: Mountfield  

„U krbových kamen dnes rozhoduje vysoká kvalita a skvělý design. Lidé kamna chápou nejen účelově, ale také jako významný bytový doplněk. A samozřejmě hledí i na cenu,“ potvrzuje Miroslav Hubený manažer prodeje společnosti Haas+Sohn, jednoho z významných evropských výrobců krbových kamen.

 

Broto.jpg

Kachlová kamna Broto mají klasický design a trojí barevné provedení: srnčí, nugát a šarlatová. Dokážou vytopit až 160 m3. Foto: Mountfield

Tipy a triky pro začátečníky
Okouzlila vás krbová kamna, ale bojíte se, že v nich nedokážete zatopit? Určitě to zvládnete! Nabízíme pár tipů, jak topit bez námahy, bezpečně a úsporně:
· Topte jedině dobře proschlým dřívím, to má podstatně vyšší výhřevnost. Čerstvé dřevo s vyšší vlhkostí špatně hoří, kouří a produkuje víc dehtu. Ten zanáší kamna, kouřovody i komín a špiní sklo na dvířkách. Když si pořídíte čerstvě pokácené stromy, zpracujte je na menší polena, která necháte schnout v kůlně aspoň dva roky.
· Nejvyšší výhřevnost má tvrdé dřevo dubové, bukové nebo habrové. Pomalu hoří a vytváří spalováním velké množství dlouho žhnoucích uhlíků.
· Lípa nebo topol jsou měkká dřeva, která hoří rychle a jejichž výhřevnost je o poznání nižší.  Nejlépe, ale také nejrychleji hoří bříza a smrk, které jsou vhodné na podpal. A nejkrásněji v ohni voní dřevo z ovocných stromů.
· Jak přikládat, aby to nekouřilo? Před přiložením uzavřete všechny přívody vzduchu do kamen. Dvířka otvírejte pomalu. Přikládejte pouze vyschlé dřevo a dávejte ho až na žhavé uhlíky, nikoliv do otevřeného ohně.
· Kromě dřeva se dá v krbových kamnech topit také dřevními peletami či briketami, které se vyrábějí z dřevní nebo rostlinné biomasy, a uhelnými briketami.  

A ještě tip na závěr: Jestliže se vám nechce okolo kamen zametat, pořiďte si šikovný vysavač popela. Ten udrží čistotu nejen v samotných kamnech či krbu, ale i v jejich okolí. Zpětným chodem navíc pomůže rozfoukat oheň.

  e711b416-5fdb-4ab8-8844-843d182e4c3b_800_600_fit.jpg

Výkonný vysavač popela Ceneplus má výměnný filtr a kolečka pro snadnou manipulaci. Foto: Mountfield

Mountfield vytápění
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%