Cesta do golfového života
FOTO: archiv autorky

Cesta do golfového života

24. 9. 2017

Jistě každý už slyšel ten starý vtip penzistů. "Ještě hraješ tenis nebo už máš golfový pytel?" Pravda, něco to do sebe má. Golf je krásný a zdravý sport. Podle objektivního názoru ho může hrát takřka každý od mládí až do pozdního věku.

Tento sport umožňuje vyžití i invalidním jedincům, mají-li přizpůsobenou výbavu. A kdo si myslí, že golf hrají jen snobi a bohatí, plete se. Vždyť na začátek stačí jen jedna hůl, která může být i z druhé ruky.Samozřejmě i tady platí: čím dřív začnete, tím rychlejší pokroky uděláte. Hodně sportovců se nebojí začít až v 60 letech a jde to i později.

Jak se laik dostane ke golfu?
Náhodou, nebo úmyslně. Přátelé a kamarádi, kteří s golfem už začali, o něm hovoří v poetických superlativech. Nasloucháte, divíte se a většinou nechápete. Golf je  jednoduchá míčová hra, ovšem má jednu velkou přednost v porovnání s ostatními míčovými sporty. Míč na vás neletí! Nemusíte promptně reagovat na řítící se kouli, golfový míček na vás tiše čeká v trávě. Čeká, až ho odpálíte, odehrajete a pak se za ním lehkým krokem vydáte, pokud jste se dobře dívali a víte, kde skončil. Jak jednoduché! Mnozí z nás si tedy řekli: „Chci jen vidět, jak se ten zázračný míček odpaluje, rád okusím onu euforii, a proto jdu alespoň jednou s přáteli na cvičiště, neboli driving. Svěží zeleň přírody, v níž je hřiště vybudované, navíc úžasně ladí s bělostným míčkem. A žádný míček neletí tak daleko, jako ten golfový! Pozoruji pohyby zkušených golfistů a v hlavě si je ukládám. A pak si také zkusím odpálit. Mám, jak jinak, laické štěstí - můj první míček odlétá vzduchem do neuvěřitelné dálky! A v momentě, nevím jak toto kouzlo popsat, mé srdce poskočí, zalije mě nádherný pocit a jsem v TOM“. Dobře provedená rána je esence zážitků. Ten pocit si chcete opakovat stále. Je pohonem k neuvěřitelným krokům a myšlenkám. Prostě, golfový orgasmus...

První krůčky začátečníka
Jak jinak - vedou většinou do obchodu s golfovou výbavou. Sbíráte prospekty a rady, nakoupíte odbornou literaturu a okukujete, porovnáváte, bádáte. Pak chodíte tajně cvičit v touze, že ten zážitek při skvostném letu vámi odpáleného míčku budete zažívat neustále. Mordujete se na odpalištích a „porcujete“ kyblíky naplněné cvičnými balónky, odbouchané stylem, „hlavně, že letí“. I takto může cesta budoucího golfisty začínat, ale je zdlouhavá, hrbolatá, plná kamení a nevede nikam. Mnohem lepší bude zvolit správnou cestu hned. Prostudovat nejdříve odbornou literaturu o golfu včetně časopisů, naučit se aspoň základy golfové hantýrky, poté zajít za kvalifikovaným trenérem na driving a nechat se odborně zavést do tajemné techniky golfu. To samozřejmě něco stojí - s trenérem je třeba si vybudovat vztah, aby správně a s chutí učil, neboť právě on většinou utěšuje při nezdaru a jako jediný chválí pokroky svých svěřenců. Výbava a cvičení techniky ale nestačí. Musíte se naučit i golfová pravidla a složit zkoušku, abyste obdrželi takzvanou Zelenou kartu, která opravňuje ke vstupu na golfová hřiště.

Způsobné chování a chůzi gentlemana či elegantní lady po krátce střiženém trávníčku je nutno  zkrátka natrénovat, stejně jako pravidla o sbírání, hledání a umisťování bílé kuličky. Jakmile  uspějete u zkoušky, stáváte se vlastníkem Zelené karty, jste golfisté a máte „řidičák“ k pochodu do zeleného ráje. Později zjistíte, že nestačí jen jedna golfová hůl, ale kompletní výbava. Do ní patří výběr všech úžasných holí, tzv. želez a dřev, včetně bagu a vozíku, golfové boty, rukavička a pokrývka hlavy. Pak už můžete hrát co srdce ráčí a kapsa dovolí. Nechávat se okouzlit podařenými údery a ztrácet srdce na hřišti plném záludných pastí. Brzy zjistíte, že golfových hřišť je u nás, jako v lese hub a takřka coby kamenem dohodil. Členství zde bývá většinou nákladnější záležitostí. Pokud se chcete dalším nákladům vyhnout, cesta existuje.

K Zelené kartě trochu jinak
O nové členy, kteří budou příspěvky udržovat hladinu klubovní kasy, stojí každý klub. Právě nyní se snaží kdekdo získat golfové debutanty úžasnými a lákavými nabídkami v podobě kompletních balíčků služeb, abyste po pár dnech odjeli domů s ještě „teplou“ Zelenou kartou. Ubytování i strava bývají velmi výhodné, dále sem patří zapůjčení golfové výbavy zdarma, desetihodinová skupinová výuka, volné užívání drivingu, cvičné zahrádky, rovněž vstup na přilehlou akademickou devítku a golfové řečnění. Naučíte se držení těla a hole, pravidla, golfovou etiketu, co jsou a na co jsou železa nebo dřeva a určitě zažijete i spoustu legrace.  Poslední den přijde na řadu zkouška, golfová maturita, finále, zakončené vytouženým zeleným plastikem. Máte hendikep 54, to je sice nejvíc, ale můžete už jen snižovat.  V ten moment jste vpuštěni mezi pravé golfisty a můžete řádit na  placech celého světa.

Tip nejen pro Jihočechy
Sama jsem začínala v Jižních Čechách. Na tamních hřištích není hektická tlačenice, žádné čekání, plno je jen o víkendech, když se konají turnaje. Na začátek stačí i malé domácí hřiště, jako je například u Bechyně. Devět jamek na krásném terénu plném prastarých stromů si lze zahrát za opravdu lidovou cenu. Můžete si vzít s sebou i pejska, pokud jde poslušně vedle vozíku. To nikde jinde dovoleno není. Zázemí s ubytováním a restaurace se zahrádkou s výhledem na jamky a cvičiště přímo svádí k tomu, dát si jamek 18 s mezipauzou, vyplněnou třeba chlazeným pivem, malým obědem nebo jen palačinkou. Občerstvit se, odpočinout, poklábosit o zdařené či nezdařené ráně na „pětce“ v lese, míčku ztraceném v jezírku nebo za plotem a pokračovat na zbylých 9 jamkách. Užít si zkrátka pohodový, báječný den. Krásné hřiště  je též v Hluboké nad Vltavou. Tam se honosí dokonce 27 jamkami! Třípárová, 9 jamková akademie, je ideální pro začátečníky, tou si prošli snad všichni Jihočeši. Ale na krásné osmnáctce s hodně záludnými vodními překážkami, kde se procházející mezi prastarými stromy i čápi  a střídají se s bažanty, kde je na odpalištích pohled na nádherný zámek Hluboká, si už trochu připlatíte.

Nicméně odpálit si míček do obzoru pitoreskního pohledu na  zámek ze 13. století, stojí určitě za to! Ke golfu vede mnoho cest a směrů a není nic jednoduššího, než do tohoto labyrintu vstoupit. Golf může dnes hrát opravdu každý a v každém věku. Skutečně už neplatí, že je to sport jen pro boháče, elitáře a snoby.

 

Pavla Biscan pro portál i60

golf
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%