Hrátky s češtinou: Okoř pokoř
Foto: internet - Daniela Šišková

Hrátky s češtinou: Okoř pokoř

28. 9. 2017

Následující básničku jsem napsala v květnu 1978 po poněkud nevydařeném výletu nás kamarádů z jednoho pracoviště, různě se svými rodinnými příslušníky, na Okoř. Stala se velmi oblíbenou. Myslím, že se hodí víc sem než do poezie. Posuďte sami.

(Přestože lépe působí, jsou-li verše psány pod sebou, napsala jsem je zde do řádků, abych nevytvořila příliš dlouhou  nudli.)

Okoř pokoř / přilož nálož / učiň příkoř / tomu hradu / který bradu / pyšně tyčí / pasti líčí / aby pěšce / zlákal lehce / přijít k sobě / v každé době / a pak smál se / že ten hnal se / k svému cíli / víc než míli / v botě díru / v srdci víru / že ho čeká / náruč měkká / krčmy vnadné / pivo chladné / pokrm skvělý / číšník bdělý / a pak našel / taje kašel / dveře pevné / jimiž nehne / bledý zlostí / složil kosti / u zdi v prachu / plný strachu / tropil zmatky / jak jít zpátky / když se dítka / něžná kvítka / každé s boulí / k sobě choulí / hlady křičí / vítr fičí / voda z nebe / krutě zebe / velkým bodne / pití vhodné / a pak zase / v celé kráse / hledat cestu / kudy k městu / muž se honem / stává koněm / dítě jásá / jaká klasa / koním více / rudnou líce / míjí sice / Čičovice / v rytmu polky / Krajoholky / cíl je ale / dalek stále / zvonu tluky / Středokluky / bližních láska / strádá cháska / spěje v klusu / k svému busu / který v noci / tajnou mocí / jede zvolna / od Záporna / směrem k Praze / po své dráze / pěšec heká / náruč měkká / už ho vítá / skoro svítá / raněn v duši / jasně tuší / velké lání / od své paní / strach ho deptá / tiše šeptá / cítě příkoř / Okoř pokoř!

 

 

Moje poezie
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%