Zámek Žleby
Foto: autorka

Zámek Žleby

28. 9. 2017

Už je to více než dva měsíce, co jsme byli na dovolené, ale já to stále mám v hlavě, jako bychom se vrátili včera.

Skončili jsme odjezdem z Jeseníků, opět jsme jeli přes Červenohorské sedlo, takže jsem si jízdu parádně užila a postupně jsme se loučili s krásami Moravy.

První a jediné zastavení po cestě do našeho cíle byl zámek Žleby. Více jsme toho nedali i vzhledem k tomu, že bylo příšerné vedro.

Zámek Žleby je velkolepé romantické sídlo rodu Auerspergů, ve kterém se dodnes nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní, luxusního nábytku a originálních předmětů denní potřeby. Zámek návštěvníkům nabízí exkurs do každodenního života šlechty v 19. století. 

Vincenc Karel Auersperg mu v druhé polovině 19. století vtiskl dnešní romantickou neogotickou podobu. Bohatě vybavené interiéry zařízené v novogotickém stylu podle tehdejších módních anglických předloh skrývají jednu z největších českých sbírek zbraní, zbrojí a vitráží. Přístupná je zámecká kaple, vybavená a plně funkční kuchyně či jedno z mála dochovaných historických zámeckých divadel. Střechy a fasády zámku jsou po generální opravě, z věže je krásný výhled na rozsáhlý anglický park i do širokého okolí. Žleby jsou proslulé celosezónním kvalitním doprovodným programem – oživenou zámeckou kuchyní, divadelními představeními, koncerty a nočními prohlídkami. Zámek je také výborným místem pro svatební obřady.

Ve Žlebech se nám líbilo. Dole pod zámkem jsme se zchladili výbornou vanilkovou zmrzlinou a studeným pitím a pokračovali na další pobyt.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.