Návštěva Národní galerie
ilustrační foto: pixabay.com

Návštěva Národní galerie

2. 10. 2017

Minulý týden jsem navštívila Národní galerii v Praze. Všechny obrazárny jsem ani nestačila prohlédnout, žasla jsem nad rozsahem sbírek a nad laskavou péčí průvodců. A vzpomněla jsem si na svou návštěvu před padesátipěti lety.

Tenkrát jsme ve škole měli dějepis a naše paní učitelka nám dala zvláštní domácí úkol: navštívit Národní galerii na Pražském Hradě. A ukázat vstupenku na důkaz, že jsme tam byli.

Z Letné to byla nenáročná procházka, bylo příjemné počasí, obrazy jsou zajímavé, takže jsme se lehko s Jirkou dohodli, že půjdeme spolu. Už nevím, kdo ze spolužáků si toho všiml a koho napadlo, že když koupíme lístky pro celou třídu, nebudou spolužáci muset do galerie. Ani mi to nepřipadalo jako špatný nápad. Proč ne? Jeden lístek stál 50 haléřů, alespoň tenkrát pro děti, takže jsme přijali objednávku a vyrazili.

Cesta do galerie nám příjemně utekla, obrazům jsme se upřímně divili, přeci jen v galerii není člověk každý den, a paní biletářce jsme připravili zvláštní překvapení: My dva jsme koupili a zaplatili 36 vstupenek.

To jsme ještě netušili, jaké překvapení připraví paní biletářka nám. Paní učitelka dějepisu nám sdělila, že se od paní biletářky dověděla, že jakýsi mládenec se slečnou tam koupili 36 lístků. Víc se k tomu paní učitelka nevracela. Proč také? Svým podvodem se spolužáci připravili o zajímavé setkání s výtvarným uměním.

Dneska je vstup do galerie drobátko dražší, ale zase si to člověk v mém věku víc užije. Přece jenom školák má jiné zájmy, než dospělý. Přesto si myslím, že měla paní učitelka tenkrát dobrý nápad. A my to neuměli ocenit.

Můj příběh Soutěž pro nováčky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%