Lilien, Olivie, Meda. Jména, která frčí
Ilustrační foto: pixabay.com

Lilien, Olivie, Meda. Jména, která frčí

3. 10. 2017

Víte, že existuje žebříček skokanů mezi jmény? Tedy jmen, kterých se najednou dává o hodně více než dříve. V současnosti ho tvoří tato: Lilien, Olivie, Meda. A z těch chlapeckých: Vasyl, Eliáš a Janek.

Každá generace má jména, která převažují. Zatímco mezi sedmdesátnicemi je jméno Ella či Natálie naprostou výjimkou, když dnes přijdeme do kterékoli první třídy, vsaďme se, že tam nějaká Ellinka či Natálka bude.

Tak si zkusme zjistit, jaké jména frčela, když se rodily ženy, kterým je nyní kolem šedesátky. Favoritkami byly například Věry. Nejvíce Věr je nyní mezi ženami ve věku šedesát tři let. Jestli se jmenujete Marie, nejpravděpodobněji je vám jednašedesát let. Právě v tomto věku žije v Česku nejvíce žen s tímto jménem. Celkově připadá jedna Marie na čtyřicet obyvatel Česka. Podobně si stojí Marty, také jich je nejvíce mezi ženami ve věku těsně po šedesátce. Stejně jsou na tom Jaroslavy, také těch je nyní nejvíce mezi šedesátnicemi. Mezi padesátnicemi naopak vládnou Evy, Hany, Jany, Heleny.

Jak jsou na tom pánové? V generaci dnešních šedesátníků najdeme nejvíce Josefů, Františků, Vladimírů. Některá jména se už vyskytují převážně u starší generace, například Adolfové mají věkový průměr šedesát osm let. Naopak lidé začínají dávat zvláštní jména, která se dříve v Česku nevyskytovala, a tak přibývá například holčiček se jménem Scarlett. Věkový průměr tohoto jména je velmi nízký, pouhých devatenáct let. Nositelek tohoto jména už v České republice žije šedesát jedna.

Vybrat jméno pro dítě je jedna z nejtěžších disciplín a často kvůli tomu vznikají i pořádné hádky v rodině. Jedna osmašedesátiletá dáma se nedávno téměř zhroutila při zjištění, že vysněné vnouče, o němž si myslela, že už se ho nedočká, se bude jmenovat Dagobert. „Dcera si za tím jménem pevně stojí a i když jí to celá rodina rozmlouvá, je odhodlána ho tomu nebožátku dát,“ vypráví dotyčná. Rodina je kvůli tomu rozhádaná, aniž se zatím dítě narodilo. Ovšem pozor, může být i hůř.

V Ostravě jedna rodina chtěla dát nedávno dívence jméno Análie. Ne, není to překlep, ne Amálie ale Análie. Na matrice to nepovolili. Neuspěl ani otec, který chtěl dát narozené dcerce jméno Investice. Zdůvodňoval to tím, že dítě si žádá spoustu peněz, tedy investic. Při podobných sporných případech, kdy se matrikářkám jeví, že se lidé poněkud moc rozšoupli, nastupuje soudní znalkyně Miroslava Knappová, který je specialistkou na uznávaní jmen.

„Jména musí být oficiálně existující a pravopisná, což například jméno Análie není. Ovšem pozor, kdyby rodiče žádali o jméno Annalie, tedy s dvěma n, už by jim to prošlo,“ vysvětlila. Schváleno by bylo i polské jméno Analia. Miroslava Knappová také uvedla, že cizokrajně znějících jmen v poslední době přibývá z následujícího důvodu: „V mnoha domácnostech nyní žijí rodiče, z nichž je jeden Čech a jeden cizinec. Mnohdy tedy vybírají jméno z oblasti, odkud cizinec pochází.“

Trendem nyní také je dávat novorozencům jména zdvojená, například Lilian Sarah nebo Nelly Sofie a podobně. Ale pozor, na výsluní se vrátil i starý zvyk dávat synům jména  po otcích a dědech. Což je v rodinách samozřejmě vítáno více než jména nová cizokrajná. Nejčastěji se dědí jména Jan, Tomáš, Petr, Václav a Jiří, z těch dívčích Marie, Lucie, Veronika, Barbora a Kateřina.

Zkrátka je jasné, že jména v generaci dnešních šedesátníků a výše jsou ve srovnání s tím, co se nyní  vidí na matrikách, v podstatě nuda. Když se však na to podíváme z jiného úhlu pohledu, blahořečeni budiž rodiče dnešních seniorů, kteří nedávali jména jako Jakomo, Chuanito či Emporio King. Ano, tato jména nedávno skutečně dali Češi svým dětem.

děti jména
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%