Já už se to nedozvím
ilustrační foto: pixabay.com

Já už se to nedozvím

4. 10. 2017

Ležím na kraji lesa, mé tělo se třese a v zoufalství mlátím hlavou o pařez. Brzy přijde smrt. Už na mne dýchá horkým dechem. Pak teprv přestanou ty prudce křečovité bolesti. Z mých očí, už několik dní slepých, se řine nezadržitelný proud slz. Myslí někdo na moje utrpení? Znám to vaše zavírání očí a odvracení hlavy. Jen ti nejsoucitnější z nejsoucitnějších si možná nad mým osudem povzdechnou. Ale soucit mi nestačí. Proboha, dělejte něco, pomozte mi! Chci žít. Chci toho tak moc? Kolik musí mít člověk miliard, aby si řekl: "Už dost. Víc nepotřebuji, to mi k životu stačí" ? Kolik je potřeba krutých smrtí, aby někoho napadlo, že to za ty peníze nestojí. Nebo už je pozdě? Už bude dál život ztrácet cenu? Já už se to nedozvím, tělo ztrácí cit a boj o život už prohrávám. Tělo už se přestalo třást. Od země jde chlad. Už mi nepomůžeš. Teď už můžeš pomoci jen sám sobě. Uvědom si člověče, že jsou na světě větší hodnoty, než jsou peníze a něco udělej. Jinak třeba ty taky pro něčí zisk skončíš jednou podobně bídně a v bolestech,  jako teď já, obyčejné lesní zvíře, srnec.


Z tisku:

V České republice se zřejmě mnohým zemědělcům finančně vyplatí pěstovat spíše řepku olejku, než obilí, a tak polí s touto rostlinou přibývá. Spolu s nimi ale bohužel přibývá i hladovějících srnek, které zelené lístky řepky v období zimy konzumují - to jim ovšem způsobuje slepnutí. Rostlina obsahuje látky, které srncům ničí játra, plíce nebo nervovou soustavu.Takovéto srnky pak bloudí nemocné a slepé po polích a lesích. Vrážejí hlavou do sromů a způsobují si tak poranění. Umírají v dlouhých bolestech, nebo je pak zastřelí myslivci.

V posledních letech zaplavily republiku lány řepky a kukuřice. Chemikálie, pesticidní látky, jimiž se právě tyto energetické plodiny, řepka s kukuřicí hnojí, se přesouvají do podzemních vod a významně je znečišťují. A to i do hlubokých vrtů,  sloužících ve většině případů jako zdroje vody pitné.

Více na:

http://zpravy.idnes.cz/repka-zabije-rocne-stovky-srncu-myslivci-jsou-bezmocni-pjk-/zahranicni.aspx?c=A100330_170813_vedatech_taj

http://ceskapozice.lidovky.cz/podpovrchova-voda-v-cesku-je-plna-hnojiv-fdh-/tema.aspx?c=A170925_131728_pozice-tema_houd

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%