Klasické Edisonovy žárovky
definitivně končí. Už od září

Klasické Edisonovy žárovky
definitivně končí. Už od září

31. 8. 2012

Po 133 letech končí na smetišti dějin vynález Thomase Alvy Edisona, a to žárovka. Směrnice Evropské unie zakazuje od 1. září 2012 výrobu klasických nejslabších 40W žárovek kvůli jejich malé účinnosti a vysoké spotřebě elektřiny.

Kritéria na účinnost světelných zdrojů a ostatních výrobků spojených se spotřebou energie se v Evropské unii zpřísňují již od roku 2009. Po "stovce" a "šedesátce" končí také 40W žárovky. Ekonomové spočítali, že uspořenou elektrickou energií by se mělo nasytit jedenáct milionů domácností, což představuje téměř tři České republiky.

V obchodech se zákazníci mohou s klasickými žárovkami setkávat i po 1. září. Výrobky, které již směrnici EU nesplňují, se smí totiž po stanoveném termínu nadále doprodávat. Nikdo je však již nesmí nově uvádět na trh.

Postupné omezování výroby klasických žárovek není jen evropskou specialitou. V roce 2014 hodlají jejich výrobu ukončit také Spojené státy, k podobným opatřením se chystá rovněž Austrálie.

Jisté je, že staré žárovky z obchodů jednou zmizí. Lidé pak budou mít na výběr několik jiných světelných zdrojů. Patří mezi ně halogenové žárovky, kompaktní zářivky a světelné zdroje LED. Barvou světla, vlastnostmi i pořizovací cenou je nejbližší klasické žárovce halogenová žárovka.

Alternativou z hlediska provozních nákladů jsou kompaktní úsporné zářivky a LEDky. Ty sice stojí asi čtyřikrát více, ale spotřebitelům přináší úspory už po několika měsících provozu kvůli nízké spotřebě elektrické energie (až o 90 procent nižší než u klasické žárovky) a dlouhé životnosti (až 30 tisíc hodin místo 1000 hodin u klasické žárovky).

Viz Čím nahradit žárovky v rubrice Dům a byt

technika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...