Návštěva firmy Moser v Karlových Varech
Foto: autorka

Návštěva firmy Moser v Karlových Varech

7. 10. 2017

V pátek 22.9. jsem zúčastnila s Mecenášským klubem Národního divadla v Praze exkurze u firmy Moser - výrobce luxusního křišťálového skla v Karlových Varech. Firma byla založena v roce 1857 a letos oslavila 160 let existence. Průvodkyně nás zavedly nejen do muzea skla, ale také jsme viděli všechny fáze výroby of foukání skla, přes pískování, rytí, broušení, malování, zlacení, kontrolu a balení. Nakonec jsme šli do prodejny, kde si někteří z nás koupili krásný kousek skla na památku.

Všechny fáze výroby se provádějí výhradně ručně od založení firmy doposud. Kontrola je velmi přísná, v sadách skleniček musí být všechny absolutně stejné, např. vinné skleničky musí mít stejně vysoké stopky apod.

Něco z historie firmy: "Historie sklárny Moser je spojena se jménem jedné z nejvýraznějších postav historie sklářské výroby, Ludwigem Moserem (1833 - 1916). Nejprve si otevřel vlastní obchod a ryteckou dílnu v centru Karlových Varů, již v roce 1893 však rozjíždí provoz ve vlastní sklářské huti, která úspěšně funguje dodnes. Během této krátké doby získal pověst nejprestižnějšího výrobce křišťálu v Rakousko-Uherské monarchii. Tituly dvorních dodavatelů císaře Františka Josefa I. (1873), perského šáha Musaffereddina (1901) a anglického krále Eduarda VII. (1908) tuto pověst dále umocňovaly a vyvolaly zájem dalších státníků a panovníků. Již v roce 1922 je sklárna Moser největším výrobcem luxusního nápojového a dekorativního skla v Československu. Úspěch Ludwiga Mosera, jehož odkaz je dále rozvíjen, spočívá ve výrobě ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu, jedinečném barevném spektru, vynikajícím designu od nejprestižnějších výtvarníků a v dokonalém ručním zpracování všech křišťálových výrobků. Pro rozvoj této tradice sklárna Moser spolupracuje s nejnadanějšími výtvarníky, skláři, brusiči a rytci, jejichž umění pomáhá vytvářet mistrovská díla ve svém oboru. Po celou dobu existence sklárny se její výrobky prezentují na nejvýznamnějších světových výstavách, kde získávají mimořádná ocenění. Výjimečná umělecká díla vyžadují vybranou mezinárodní prodejní síť. První značková prodejna Moser byla otevřena v centru Prahy již v roce 1925. Od té doby se tuzemský prodej rozšířil do dalších 3 značkových prodejen a prostřednictvím exkluzivních zástupců je značka úspěšně prezentována i ve světě. V současné době je sklárna akciovou společností s výhradně českým kapitálem a přibližně 320 zaměstnanci."

Firma Moser uchovává ve svých archivech vzorky všech výrobků vyrobených od začátku firmy a je možné si vybrat  a nechat si to vyrobit na objednávku. Pokud má někdo doma nějakou soupravu od Mosera, např. skleniček, a souprava už není kompletní, něco se časem rozbilo, je možné si chybějící kousky objednat. 

Na webových stránkách firmy se můžete dozvědět mnoho dalších zajímavostí o této pozoruhodné firmě.

 

Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%