Foto

Špatná úroda obilovin
zřejmě zdraží pečivo

31. 8. 2012

Vyhlídky letošní sklizně nejsou dobré a rostoucí ceny obilí v následujících měsících nejspíš zdraží pečivo. Cena pšeničné i žitné mouky pro pekaře vzroste podle odhadů Svazu průmyslových mlýnů až o 25 procent.

Český pekárenský průmysl je podle pekařů v současné době decimován dovozem zmražených polotovarů, které snižují výrobu a zhoršují konkurenceschopnost tuzemských pekařů na trhu. Navíc pekaře, jejichž podnikání je energeticky a dopravně velmi nákladné, silně postihují vysoké ceny pohonných hmot a energií a řada pekáren je proto ve ztrátě již před sklizní.

„Podzimní jednání o cenách chleba a pečiva mezi pekaři a obchodními řetězci budou velmi důležitá. V sázce je nejen budoucnost stovek českých pekáren, ale i zajištění kvality produkce a udržení široké nabídky čerstvých pekařských výrobků pro spotřebitele,“ uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Náklady na výrobu pečiva se proti stejnému období loňského roku zvýšily o 20 procent.

V České republice jsou podle vyjádření svazu jedny z nejnižších spotřebitelských cen čerstvého pečiva v Evropě, které navíc od roku 2007 stagnovaly či klesaly a nekorespondovaly s růstem nákladů pekařských výrobců. Ještě v roce 2007 byl klasický rohlík k dostání v obchodě za 2,50 koruny, dnes se prodává obvykle za dvě koruny. „Tento vývoj je však dále neudržitelný,“ shodují se pekaři.

Odhady sklizně obilovin v Česku jsou podle zástupce Svazu průmyslových mlýnů Pavla Filipa kvůli suchu o 18,6 procenta nižší než loni, přičemž u pšenice se předpokládá pokles o 26 procent. „Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zákonitě zvýší jeho cenu a tím i cenu mouky pro pekařské výrobce. Jestliže se v první polovině roku nákupní cena pšenice pohybovala pod hranicí pěti tisíc korun na tunu, po sklizni by měla stoupnout až na 6,5 tisíce korun za tunu,“ zakončil Filip.

cena pečivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.