Holešovický hřbitov
FOTO: autorka

Holešovický hřbitov

11. 10. 2017

Když jsem si přečetla v informační brožurce Prahy 7, že Holešovický hřbitov patří k nejmenším v Praze, napadl mne ihned název zamýšleného příspěvku: Hřbitůvek. Tento nápad jsem ale zavrhla již ve chvíli, kdy jsem šla podle jeho dlouhé zdi, hledajíc vchod. Hřbitov je totiž větší, než jsem čekala.

Nachází se nedaleko Výstaviště. Byl založen v roce 1873. V současné době se zde již nepohřbívá, pouze se ukládají urny. Hřbitov je umístěn na mírném svahu, což mu dodává zvláštní ráz. Je hodně členitý, má mnoho krásných zákoutí, je zde plno zeleně; je i vzorně udržovaný. Myslím, že je to nejhezčí hřbitov, který jsem kdy viděla. Prošla jsem ho důkladně, neboť jsem hledala tři konkrétní hroby. A našla jsem je, aniž bych se musela ptát na správě hřbitova. 

Jako první jsem našla hrobku rodiny Jaroslava Brouka, někdejšího spoluzakladatele obchodních domů „Brouk a Babka“. Po delším hledání jsem objevila druhý cíl svého pátrání, a sice hrob architekta Jana Zázvorky, autora památníku na Žižkově a otce herečky Stelly Zázvorkové. Posledním v pořadí, nikoli významem, byl hrob, v němž je pochována zpěvačka s krásným nezaměnitelným hlasem, Eva Olmerová. Na hřbitově jsou také hroby nebo urny důstojníků armády, kteří se účastnili obrany Prahy ke konci 2. světové války, nebo bojovali v zahraničních jednotkách. Koncem srpna jsem zde strávila příjemnou hodinku. Chcete-li, vstupte se mnou na chvíli do světa ticha.

Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.