Mandlemi proti podzimnímu splínu
Ilustrační foto: pixabay.com

Mandlemi proti podzimnímu splínu

9. 10. 2017

Zatímco sluníčko ještě pěkně hřeje, na zem už se začínají snášet první listy a opět se neodvratně blíží chladné podzimní počasí. Období, kdy se dny zkracují a tma padá na naše města mnohem dříve než v létě, se stalo úrodnou půdou pro tzv. podzimní deprese. Vyhnout se tomuto zloději dobré nálady nám pomáhají některé potraviny, mezi ně patří i mandle.

Špatnou náladu v podzimních měsících všeobecně přináší méně denního světla a slunečního svitu. Konec prázdninové atmosféry a volných dnů zasáhne často i ty z nás, kteří již nechodí do zaměstnání. Chladné počasí nám nedovolí vyhřívat se na zahradách a v parcích. Podzimní deště navíc zkracují chvíle volné alespoň k procházce.  Jak už bylo řečeno, energii a dobrou náladu, jež čerpáme v letních dnech z pobytu venku, lze alespoň částečně doplnit různými potravinami. Mandle mezi nimi patří k šampiónům.

Proč jsou mandle tak zdravé?
Veškeré ořechy jsou známé svým vysokým podílem minerálních látek a vitamínů. Pokud se rozhodnete bojovat proti podzimní depresi, šáhněte rozhodně po mandlích. Mandle obsahují mimo jiné zdraví velmi prospěšný vápník, železo, fosfor, draslík vitamín E a hořčík. Právě hořčík pomáhá proti únavě, zmírňuje stres a napětí. Také jsme mu vděční za správnou činnost svalů a nervů a uvolňování energie z glukózy, kterou naše tělo získalo z potravy. Nedostatek hořčíku pak způsobuje fyzickou slabost, třes, náladovost i zhoršení psychické pohody. Zcela zjednodušeně a souhrnně lze říci: jíst asi hrst mandlí denně, pomáhá našemu tělu snižovat krevní tlak, předcházet onemocněním srdce a udržet ho v psychické i fyzické rovnováze.

Jak mandle servírovat

V poslední době se mandle stávají oblíbenou surovinou pro různé náhražky potravin živočišného původu. Mezi vegany je velmi oblíbené mandlové mléko a mandlový „sýr“. Tzv. sýr z mandlí je možné si připravit i doma. Pokud vás láká vyzkoušet nové chutě, nebojte se takto experimentovat.  Jestliže se raději držíte tradice a navíc máte rádi sladké, budou tou pravou volbou mandle v čokoládě. Pokud zvolíte kvalitní čokoládu, nebude to zase tak velký dietní hřích. Mandle v hořké čokoládě a kakau spolu krásně harmonizují. K večernímu posezení u vína se hodí naopak slaná varianta mandlí. Podle chuti si připravte těstíčko z bílku a koření, ve kterém madle obalte a upečte v troubě.

Existuje mnoho variant jak tuto zdravou surovinu začlenit do svého jídelníčku. Nebojte se proto vyzkoušet co vám nejvíce vyhovuje. I zdravé věci mohou být dobré, mandle jsou toho důkazem. Mimochodem, víte, že mandle rostou také v Česku? Pokud někdy zavítáte na jižní Moravu, poblíž obce Hustopeče, naleznete zde malebný mandlový sad pod nedalekou rozhlednou.  

Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.