Moje angličtina
Ilustrační foto: pixabay.com

Moje angličtina

12. 10. 2017

Celý dospělý život jsem měla někde v hlavě zasunutou myšlenku, že bych se měla naučit dobře anglicky. V době školní docházky jsem musela pilně šrotit ruštinu, k tomu volitelně němčinu. Samozřejmě, jakmile jsem začala pracovat, angličtinu jsem potřebovala ve své práci. Profesí jsem programátorka a mateřským jazykem počítačů i programů je prostě angličtina. Tak jsem se rychle a efektivně doučila to nejnutnější, co jsem pro svou práci potřebovala. Ale občas mě přepadala touha umět i něco víc. Několikrát jsem začala chodit do jazykového kurzu, ale nikdy jsem nevydržela tak dlouho, aby to mělo nějaký viditelný výsledek. Ostatně jazykové kurzy v tehdejší době byly zcela jiné než ty dnešní. K dispozici byla standardní učebnice Angličtina pro jazykové školy I až IV. K poslední jsem se nikdy neprokousala. Prostě naučit se slovíčka, přečíst článek, udělat cvičení. A možná párkrát za hodinu se pokusit anglicky říct celou větu.

Nechci se ale vymlouvat na špatnou dobu, samozřejmě, kdo chtěl (a měl nějakou motivaci), anglicky se naučil. Jenže já jsem tu silnou motivaci tehdy prostě neměla. Kupodivu ani možnost vyjet do zahraničí a promluvit si s reálným cizincem mě nijak zvlášť nenakopla. Až jsem shodou okolností dostala na starost organizaci jazykových kurzů pro zaměstnance. A když už jsem zajišťovala angličtinu pro ostatní, připojila jsem se také. Pouze s myšlenkou, že si trochu obnovím to, co jsem se kdysi naučila a pravděpodobně stihla zapomenout. Ostatně děti už odrostly a vylétly z hnízda, a tak jsem měla více času.

Všimla jsem si, že se přístup lektorů k výuce angličtiny hodně změnil. Velmi zjednodušeně řečeno hodně mluvení, málo klasických cvičení, téměř žádné úkoly. A hlavně střídání různých zajímavých forem výuky. Angličtina mě začala bavit, a tak jsem hledala i další možnosti, jak ji používat. Ideální pro tyto účely je internet. Vyzkoušela jsem leccos a nakonec jsem zůstala u toho, co mi nejvíce vyhovuje. Pravidelné každodenní procvičování angličtiny v běžných situacích. Postupně jsem začala číst i anglické knížky. Sice jen ty se zjednodušenou angličtinou, které jsou určené pro studenty. V elektronické podobě jsou dostupné na internetu i zdarma. Dobře se čtou třeba na tabletu, kde máte možnost si rychle najít nějaké to neznámé slovíčko. Po jedné z inspirativních lekci angličtiny jsem si dokonce našla prostřednictvím internetu ženu k dopisování. Tedy spíše k mailování a později i ke skypování. Ze zajímavé formy procvičování angličtiny se postupně vyvinulo přátelství na dálku. Komunikujeme spolu už několik let a letos na podzim jsme se konečně poprvé viděly tváří v tvář. Strávily jsme společný týden a moje angličtina v tvrdé zkoušce obstála.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.