Češi mnohem víc než dříve touží
po zážitkové dovolené. I senioři

Češi mnohem víc než dříve touží
po zážitkové dovolené. I senioři

3. 9. 2012

Turisté z Česka vyhledávají stále častěji netradiční zážitkové dovolené. Severní pól, opuštěný ostrov, cesta kolem světa, Černobyl nebo dokonce komunistický skanzen jménem Severní Korea patří mezi místa, kam letos opět zamířilo více tuzemských turistů.

Podle odhadu analytické společnosti Mag Consulting letos prodeje zážitkových zájezdů vzrostly o 15 procent a na netradiční dovolenou odcestovalo pět až šest tisíc lidí. Zajímavé je, že se mezi nimi často objevují dříve narození.

„Registrujeme čím dál větší poptávku po dovolených spojených především s netradičními zážitky, třeba týdenním pobytem mezi domorodci v Africe a Jižní Americe, lety balónem, výlety na slonech a mnohé další,“ potvrzuje Pavel Matoušek ze serveru aaapoptavka.cz, který podobné zájezdy zprostředkovává. Server aktuálně registruje skoro tisíc poptávek na zájezdy v hodnotě 27 milionů korun.

Trosečníkem v Pacifiku

Velice populární se stávají pobyty na opuštěných ostrovech, kde si lidé mohou zahrát hru na trosečníky a vyzkoušet si, jaké to je na v takovém prostředí žít. „Klienty jsme vyslali také do Grónska, do Pripjati u Černobylu a máme čím dále více poptávek na cesty do Severní Koreji,“ dodal Matoušek.

Velký zájem byl letos o Cestu kolem světa vlastním letadlem, kterou vypravila pro 64 klientů cestovní kancelář Eso travel. Přestože zájezd stál 560 tisíc korun, kancelář musela řadu klientů odmítnout. Většina zájemců byly manželské páry mezi 50 a 75 lety. Vysokou poptávku cestovní kancelář očekává i na opakování zájezdu v příštím roce, i když se cena zvýšila na 660 tisíc korun. „Důvodem je započítání nákupu nových business sedadel do letadla, které přišly na 5,4 milionu korun a přidání nových destinací jako je Nový Zéland,“ uvedl ředitel Eso travel Tomáš Cikán.

Levnější než si myslíte

Zážitkové dovolené přitom často mohou být levnější než klasické pobyty u moře. Výlet do Černobylu může vyjít na jednoho člověka i na několik tisíc korun. „Průvodci jsou levní a ubytování a ceny na Ukrajině také,“ dodal Matoušek.

Rozmáhají se také luxusní destinace. Z nejdražších dovolených vyjde dvoutýdenní výlet na severní pól na půl milionu, dovolená na polární stanici na jižním pólu stojí 1,2 milionu korun. Za výlet do vesmíru pořádaný společností Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona účastník zaplatí v přepočtu čtyři miliony korun. Ještě dražší je týdenní pobyt v hotelu Emirates Palace v Abu Dhabí, který vyjde na 16 milionů korun. U společnosti Space Adventures si zase zájemci mohou zamluvit privátní let na Měsíc, cena se pohybuje kolem dvou miliard korun.

cestování dovolená turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%