Milan Hnilička: Stačí jen tak málo, jedna hodina chůze denně
FOTO: archiv

Milan Hnilička: Stačí jen tak málo, jedna hodina chůze denně

17. 10. 2017

Pro názory na budoucnost českého sportu jsme se vydali za trojnásobným mistrem světa v hokeji a členem vítězného týmu z Nagana Milanem Hniličkou.

Co by českému sportu prospělo nejvíce? Máte dojem, že peněz je u nás dost, ale jsou jen špatně rozdělované?
Jednoznačně samostatná agentura pro řízení a rozvoj sportu, která by se prioritně zajímala o systémové financování sportu a zároveň by kontrolovala, jak jednotliví příjemci s vynaloženými prostředky nakládají. Ano jsem přesvědčen, že sport je u nás, v porovnání s jinými členskými státy EU, hluboce podfinancován. Rezort sportu je bohužel na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) vnímán velmi okrajově a díky tomu je efektivita rozdělování peněz a vůbec celková koncepce rozvoje sportu skutečně špatná.

Je podle Vašeho názoru správné, že o rozvoji sportu rozhoduje ministerstvo respektive politici?
Pouze částečně, jelikož rozvoj sportu by měl být v zájmu státu a ten by měl sport podporovat skrze státní instituci. Problém je v tom, jak se k tomu v posledních letech staví MŠMT, kdy vedle rutinního výkonu dotačních agend nerozvíjí podporu nových témat, jako je společenská odpovědnost firem, vícezdrojovou podporu sportu, stejně jako metodiku, kontroling a koncepční činnost. Proto je nutné vytvořit takovou státní instituci, která bude mít rozvoj a řízení sportu, jako svou prioritu a bude zaměstnávat i skutečné odborníky z oblasti sportu.  

Máte sám děti a žijete v Kladně. Co říkáte na tělesnou výchovu, která se dětem nabízí a můžete porovnat nabídku aktivit u nás a v zahraničí?
Tělesná výchova, na prvním stupni základních škol, je opravdu "kamenem úrazu” pro všechny sporty. Význam tělesné výchovy na školách prochází obrovskou krizí a tomu odpovídá pohybová gramotnost našich dětí.  

Uměl byste představit nějaký recept, jak zvednout děti od tabletů a mobilů? Co jim vlastně hrozí, když se budou málo pohybovat? Jediný recept je skrze tělocvikáře a trenéry mládeže, jejich pozitivnímu přístupu k dětem a vedení dětí ke sportu zábavnou formou. Pravidelná pohybová aktivita patři mezi nejdůležitější způsoby posilování zdraví a primární prevence řady nemocí: srdečních a oběhových, metabolických (obezita, diabetes mellitus II. typu aj.), pohybových, nádorových a některých duševních poruch. Pakliže se děti hýbat nebudou, tak je tam velké riziko výše zmíněných nemocí, kterým lze předejít.  

Není problém, že v Česku je sport pouze pro malou skupinu mladých lidí nezbytnou součástí jejich života, a že Češi málo dbají na svoji životosprávu?
Samozřejmě, že to je problém, nicméně sport je historicky pro Čechy velký fenomén a myslím, že pokud našim občanům vytvoříme možnosti levně sportovat a podpoříme to osvětou o významu zdravé životosprávy směrem k jejich zdravotnímu stavu. Pro naše občany je velmi důležité, aby se k nim dostali informace jako, že Světová zdravotnická organizace (WHO) vypracovala metodu modelování zdravotního a ekonomického přínosu pravidelné rekreační chůze a cyklistiky. Jeho pomocí byl vypracován příklad efektivního intervenčního programu, z něhož je patrné, že díky intervenčnímu preventivnímu programu, který by přesvědčil 70 % z 5000 lidí, aby se denně věnovali chůzi trvající 1 hodinu a vytrvali by 10 roků, by se jejich úmrtnost snížila o 40 %.  

Který ze sportů považujete pro rodinu za finančně nejnáročnější?
To je těžká otázka, vždy záleží, jak intenzivně se danému sportu chcete věnovat.  

Žil jste dlouhou dobu na Floridě, a tam odtud také pochází Váš názor na nutnost aktivního života seniorů. Jaké možnosti se lidem ve vyšším věku nabízejí?
Ano, jsem velkým podporovatelem aktivního života seniorů. Nesouhlasím s  předávkováváním našich seniorů všemi možnými druhy pilulek. Není třeba, abychom naše seniory nutili běhat někde po sportovištích, ale právě výše zmíněné každodenní procházky, nebo projížďky na kole jsou ideální cestou, jak se udržovat v dobré kondici. K tomu potřebujeme pokračovat např. ve výstavbě venkovních workoutových center a vylepšování sítě cyklostezek. Dále musíme podporovat projekty typu "Sportovní hry seniorů”, které při každé své akci přilákají více než 400 seniorů z celé republiky.  

Mohl byste srovnat americkou a českou kulturu sportování?
To moc dobře nejde. V USA se rodiny na sport dívají nejdříve, jako na prevenci, proti drogám na ulici. Poté jako na příležitost získat sportovní stipendia na vysokých školách, což je obrovská motivace pro širokou sportovní veřejnost. Sport je v USA obrovský fenomén a byznys a v kombinaci s výše zmíněnými možnostmi se těší velké popularitě i na amatérské úrovni široké veřejnosti.

Jste manažerem českého hokejového týmu. Řekněte čtenářům i60, zda už máte představu o nominaci na zimní Olympijské hry 2018?
Ano, určitou kostru základní sestavy, už máme, ale před Olympiádou máme ještě dva turnaje Euro Hockey Tour a bude záležet, v jakém světle se všichni hráči ukáží… Důležitá bude také momentální forma, ale to je ještě poměrně daleko.

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%