Rak a Rak: Otec a syn zahrají na kytary společně
FOTO: fok.cz

Rak a Rak: Otec a syn zahrají na kytary společně

18. 10. 2017

V klášteře sv. Anežky České se 26. října uskuteční koncert dvou českých kytarových mágů, Štěpána a Jana-Matěje Raka. Otec a syn si pro společný koncert vybrali pestrý repertoár, zahrnující skladby J. S. Bacha, Bedřicha Smetany, Jaroslava Ježka, ale také vlastní tvorbu Štěpána Raka.

Štěpán Rak není pouze otcem dalšího vynikajícího kytaristy, jakým je Jan-Matěj, ale také otcem skvělých kytarových skladeb a originálních hudebních projektů, mezi něž patří třeba KYTAROTERAPIE, kde našla své uplatnění dokonce i kamenná kytara z dílny sochaře Jana Řeřichy. Je dále otcem pětiprstové techniky hry na kytaru, a vůbec vysokoškolského vzdělávání v oboru kytarové hry v České republice. Byl to totiž právě on, kdo na HAMU tento obor v osmdesátých letech založil a komu byl v roce 2000 udělen první český titul profesora hry na kytaru.  

Není divu, že Jan-Matěj Rak vyrůstal s kytarou v ruce. Nebyl však zpočátku nadšen do klasické hudby jako jeho otec. Dokud se poprvé nesetkal s hudbou Jaroslava Ježka, volil spíše dráhu písničkáře a lidovější žánry jako rock'n'roll, mississippské blues a židovskou či romskou lidovou hudbu. Hudba Jaroslava Ježka ho však nadchla natolik, že se pustil do dalšího objevování kytarového repertoáru a technického zdokonalování, až se ocitá zpět vedle svého otce a hraje tento společný program.  

Koncert je součástí komorní řady FOK s názvem Obrazy a hudba, který je pořádán ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Na začátku koncertu se můžete těšit na přednášku kurátorky Andrey Steckerové k promítanému obrazu Zahradní slavnost Franze Christopha Jannecka. Vstupenka na koncert opravňuje návštěvníky ke zvýhodněnému vstupu do Národní galerie. Koncertem končí možnost zakoupení abonmá na tuto řadu FOK (OH), v rámci níž vystoupí také Bohemia Saxophone Quartet, Ladislav Horák s Petrem Nouzovským nebo Zuzana Lapčíková.

koncert kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.