Přeprava lyží autem: Nestačí pouze koupit box a vyrazit
Ilustrační foto: neumann.cz

Přeprava lyží autem: Nestačí pouze koupit box a vyrazit

27. 10. 2017

Patříte stále mezi aktivní lidi, kteří milují zimní radovánky a nemohou se dočkat, až vyrazí někam do horského střediska? Pokud ano, stoprocentně už začínáte připravovat svoje auto na tuto většinou vcelku dlouhou pouť. Věnovat byste se měli nejen technickému stavu auta či pořízení zimní výbavy typu řetězů, škrabek na sklo a podobně. Velmi důležitá je i montáž nosičů na lyže. Že aktuálně ještě nevíte, jakým způsobem je budete přepravovat? Tak to jste na správné adrese, na jejich výběr se totiž zaměříme v následujících řádcích. Rozhodně nestačí koupit jenom střešní box a vyrazit. Do čeho byste ho ostatně ukotvili? Podívejme se tedy jak na střešní nosiče, tak i boxy, případně sady pro ukotvení lyží.

Podle čeho vybírat střešní nosič?
Nákup střešního nosiče je doslova alfou a omegou. Právě on totiž bude představovat jakousi platformu pro ukotvení boxu, případně nosičů lyží. Jak zvolit ten správný? Především dle dvou základních aspektů, a to typu uchycení a materiálu.

3 typy uchycení příčníků
Střešní nosiče se dělí podle toho, jak je lze na střechu namontovat. Dávno pryč jsou již doby, kdy se na staré Škodovky pracně montovaly ohrádky. O jaké modely se jedná?

Upevnění pod střešní lem
Asi nejčastěji se používá systém, kdy se příčníky uchytí pod lem střechy. Jde o systém určený pro auta, jež nedisponují podélnými nosníky ani takzvanými fixpointy, tedy montážními body. 

Ukotvení do fixačních bodů
Mnohá auta mají už z výroby předpřipravené speciální fixační body. Tyto montážní otvory ve střeše jsou často důmyslně schované pod krytkami. Často se nacházejí také v místech pod horním lemem jednotlivých dveří. Specifické příčníky jsou vyrobeny tak, aby sem prostřednictvím závitu pohodlně zapadly. 

Příčníky na hagusech
Asi nejjednodušší uchycení příčníků je na podélné nosiče. Hagusy poznáte na vozidlech velmi jednoduše na první pohled. Jedná se o vystouplé nebo zapuštěné lemy střechy. Nejčastěji se jedná o podélníky, mezi nimiž a střechou je mezera. U novějších vozů typu SUV jsou podélníky bez mezery, jež vyžadují specifické příčníky. 

Na materiálu střešních nosičů také záleží
Příčníky určitě vybírejte i podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Sázkou na ekonomickou variantu je kov. Ocelové příčníky jsou poněkud těžší, což se může negativně podepsat na celkové spotřebě auta. Hliníkové příčníky jsou jednak lehké a jednak se vyznačují aerodynamickými tvary. Výbornou volbou jsou i ty, jež jsou charakteristické přítomností t-drážky. Ta zajistí velmi rychlou, jednoduchou a efektivní montáž střešního boxu. Jinak se vyplatí volit střešní nosiče i podle přítomnosti zamykacího systému a nosnosti. Ta se standardně u výrobců pohybuje v rozmezí od 50 do 100 kg. Jinak lze zakoupit i systém uchycení lyží na tažné zařízení, nicméně nejde o nijak výhodnou záležitost. Zpravidla jsou nosiče dražší a mnohdy se nedostanete ani do kufru vozu. 

Jak se vyznat v moři střešních boxů?
Poměrně složitě. V první řadě se zaměřte na objem. Ten se pohybuje zhruba od 350 do 650 l. Box by neměl nijak výrazně přesahovat rozměry vozidla, a to na žádné ze stran. Z pohledu ukotvení je možné volit mezi variantou rychloupínací a možností uchycení prostřednictvím U profilu. Ze značek lze volit třeba střešní boxy Neumann, Thule, Kamei, Hakr a jiné. 

Nestačily by pouze nosiče lyží?
Určitě ano. Jestliže nejste nároční a máte zakoupené kvalitní příčníky. Moderní nosiče lyží a snowboardů se vyznačují jednoduchým uchycením. Co se týká přepravovaných věcí, pouze se na nosiče položí a následně překlopí zajišťovací lištou. Vše se uzamkne a můžete vyrazit. Jenom počítejte s tím, že vám na lyže či snowboardy může pršet či sněžit. Ať už potřebujete jakýkoli zmiňovaný sortiment, podívejte se na www.stresninosice.cz a určitě si vyberete.

 

1555404_809019132447216_80984027_n.jpg

lyžování motorismus
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.