RC modely a drony nejsou jen hračkou pro děti. Zábavu nabízejí lidem každého věku
FOTO: RC modely

RC modely a drony nejsou jen hračkou pro děti. Zábavu nabízejí lidem každého věku

27. 10. 2017

U mnoha lidí panuje mylná představa, že létající RC modely letadel či auta na dálková ovládání jsou hračkami, které se snad hodí jen pro malé děti a teenagery. V následujícím článku vás však z tohoto omylu vyvedu a dozvíte se, jaké kouzlo se v modelech skrývá.

Historie a současnost RC modelů
V první řadě je nutné si ujasnit, co si pod pojmem RC vlastně představit. Jde o zkratku dvou anglických slov, která v překladu znamenají „rádiově řízený“. Jedná se o všechny zmenšeniny strojů, které ovládáte pomocí rádia, respektive dálkového ovládání. Dříve byly populární hlavně klasická RC auta na dálkové ovládání. Bývala však poměrně jednoduchá, dosah dálkového ovladače byl maximálně v řádech jednotek metrů, což modely odsuzovalo spíše k tomu, že byly vhodné hlavně pro děti. Dnešní auta na dálkové ovládání jsou ale mnohem kvalitnější a vy se s nimi můžete náležitě vyřádit. Nejlepší modely mají dosah klidně 100 i více metrů, takže se s nimi dá jezdit třeba i na velkých otevřených prostranstvích. Oproti minulosti spatříte ještě jeden rozdíl. Dříve si totiž RC modely letadel a aut vyráběli kutilové sami, tedy podomácku. Kvalitní modely, které byly tehdy k mání v obchodech, stály poměrně značné částky, takže si je jen tak někdo nemohl dovolit. V dnešní době už je situace na trhu zcela opačná. Letadélka, auta a hlavně drony se dají pořídit už od pár tisíc korun, což je vzhledem k vyšší kupní síle poměrně zanedbatelná suma. Většina modelů, které u lidí uvidíte, tak už není vytvářena jejich vlastními silami, ale pochází z obchodů. A není to na škodu, kvalita zejména u dražších přístrojů rozhodně převyšuje jakýkoliv domácí model.

Drony – moderní modely pro děti i dospělé
Zcela samostatnou kapitolou, která zaujme i starší generaci, jsou drony. Jedná se o jakousi alternativu k běžným RC modelům letadel. S tím, že mají dosti odlišné tvary a ve vzduchu se chovají jinak nežli letadla či RC vrtulníky. Zásadním pozitivem ale je, že si můžete pořídit speciální drony s kamerou. Jedná se nejen o zábavný model, s nímž si krátíte volné chvíle doma i v přírodě, ale i praktickou pomůcku. A víte, proč tomu tak je? Díky kameře, která je na dronu ukotvena, získáte originální snímky a videa ze vzduchu. Nikdy předtím jste asi neměli možnost si vytvořit pěkné video či fotografii z ptačí perspektivy, pokud jste zrovna sami neletěli v balonu či v letadle. Drony s kamerou jsou perfektním nástrojem, díky němuž si uděláte jedinečné fotografie a videa z vaší dovolené a výletů.

Pozor na pravidla při užívání dronů s kamerou
V případě, že si pořídíte dron s kamerou, je třeba mít na paměti určitá pravidla. U dronů totiž dochází k určitým omezením na základě právních norem. Tak například s dronem s kamerou nesmíte létat nad vojenskými objekty. Podobně je nelze vypustit do prostoru letiště a na další území, kde je striktně chráněný vzdušný prostor. Někteří lidé zneužívají drony s kamerou ke šmírování svých sousedů a obtěžování kolemjdoucích lidí. I v těchto případech je ale na místě varování. Pokud vám to sousedé či okolí nedovolí, nesmíte je natáčet, jinak porušujete právní předpisy na ochranu soukromí. Pokud si tedy dron s kamerou pořídíte, dávejte si na tato pravidla pozor. Jinak si s nimi zcela jistě užijete spoustu zábavy. Nabídka modelů je dnes velmi rozmanitá, o čemž se ostatně můžete přesvědčit, pokud navštívíte internetový obchod peckamodel.cz. Ten prodává nejen drony s kamerou, ale i klasické RC modely aut na dálkové ovládání, RC vrtulníky a rovněž RC modely letadel. Jde o zábavu, kterou si vychutnáte třeba se svými syny a vnuky. Ideální trávení volného času během víkendu.  

hračky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.