Jak vybrat psa? Pozor na množírny!
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak vybrat psa? Pozor na množírny!

6. 11. 2017

Dříve jsme slovo množírna neznali. Nyní se skloňuje ve všech pádech v souvislosti se psy. Přesněji, v souvislosti s tím, jak Češi propadli lásce ke psům a chtějí co nejatraktivnější plemena za co nejméně peněz. Ideální stav pro podvodníky.

Tak si na začátek řekněme, co to vlastně psí množírna je. Nijak neregistrovaný, neregulovaný chov psů, ve kterém jde o to, aby feny rodily co nejvíce štěňat a ta se co nejrychleji rozprodala. Chovatel se tváří, že jde o psy určité rasy, jen nemají průkaz původu, takže jsou levnější, než ti s průkazem. Typický příklad? Bišon nebo pomeranian, velmi módní plemena, která jsou drahá, stojí až dvacet tisíc korun. Ovšem takový bišon z množírny stojí třeba jen dva tisíce. Chovatel v inzerátu slibuje, že jde o čistokrevná zdravá štěňata, která budou vypadat přesně jako bišoni na fotkách v atlasech psů. Ve skutečnosti jde často o nemocné pejsky s různými vadami, kteří časem začnou vypadat neduživě a rozhodně ne tak, jak má pes této rasy vypadat. Přesto je o ně velký zájem a množírny utěšeně jedou ve svém nelegálním byznysu.

„Nepochopím, proč si lidé, kteří nejsou ochotni dát peníze za čistokrevná štěňata s průkazem původu nebo si to prostě nemohou dovolit, raději nevezmou pejska z útulku a místo toho podporují množírny a berou si z nich psy, se kterými budou mít jen starosti,“ říká Gabriela Barvíková, chovatelka bišonů, jejíž psi sklízejí úspěchy na mnoha výstavách. Podobně jako jiné poctivé chovatele a veterináře ji množírny štvou. V podstatě jde o týrání zvířat, protože psi žijí zpravidla v nevyhovujících podmínkách, feny jsou nuceny neustále rodit a mnohdy jsou k sobě připouštěni i psi příbuzní, takže výsledkem je, že štěňata pak trpí nemocemi a vývojovými vadami. Bohužel, mnoho lidí svým nezodpovědným přístupem a touhou mít co nejlevnějšího psa, který se tváří jako drahý, papírový, této situaci napomáhá.

„Děti mi koupily čivavu, protože věděly, že se mi čivavy líbí,“ vypráví sedmašedesátiletá Irena. Pejska dostala, protože nastoupila do penze a její děti se rozhodly, že ji čivava pomůže udržet aktivní životní styl. „Byla jsem ráda, ale už při první návštěvě veteriny mě pan doktor upozornil, že čivava má špatné klouby, špatný chrup. Za pár měsíců se ukázalo, že má také epilepsii. Veterinář řekl, že jde o typický příklad štěněte z množírny. Je mi jasné, že mladým bylo líto dát za pejska hodně peněz. Pak z nich vylezlo, že ho kupovali na benzínové pumpě, že jim ho tam chovatelka přivezla, že ji znali jen přes inzerát, že vůbec nevědí, kde a v jakých podmínkách pejsek vyrůstal. Samozřejmě ho milujeme, jsme pro něj ochotní udělat vše, ale vlastně nás stojí spoustu peněz a času stráveného na veterinách. A je mi ho samozřejmě líto, že trpí, že je nemocný,“ vysvětluje Irena.

„Lidé by nikdy neměli přebírat štěně na parkovišti či benzínové pumpě, neměli by ho kupovat přes inzerát na internetu, aniž by se jeli podívat na jeho rodiče a na prostředí, ve kterém se narodilo,“ upozorňuje Petr Majer ze Státní veterinární správy. „Pokud chovatel odmítá ukázat rodiče štěněte nebo odmítá zájemce o koupi pozvat domů a ukázat svůj chov, je to vždy podezřelé a lidé by si takový nákup měli rozvážit,“ dodává.

Rizikové období se právě teď blíží. Právě o Vánocích se veterináři setkávají s případy, kdy lidé dostali pejska a pak zjistili, že není zdravý. A při dalším pátrání po příčině nemocí se přijde na to, že jde o chudáčka z množírny, jehož matka byla nemocná, utýraná častými porody. Že cílem chovu nebylo dělat lidem radost krásnými zdravými štěňaty, ale vyrobit jich co nejvíce a co nejvíce a nejrychleji je prodat.

Takže, pokud se někdo rozhodne koupit štěně právě v tomto blížícím se předvánočním období a má to být dárek, je vhodné být obezřetný. Právě před Vánoci totiž provozovatelé množíren cílí na naivní a nezkušené lidi tím, že dávají spoustu inzerátů, ve kterých nabízejí levná štěňata jako výhodné vánoční dárky. Často jsou takzvaně v akci a provázejí je příběhy o tom, že jde o poslední štěně z vrhu, který byl celý rozprodán do zahraničí a právě ten jeden pejsek čeká na to, až udělá rodině radost tím, že se ocitne pod vánočním stromečkem.

Jenže to je přesně ta nesprávná cesta. Ta vhodná je, že člověk trvá na tom, aby se na štěně podíval v domově původního majitele. To znamená, že uvidí rodiče nebo aspoň matku štěněte, chovatel mu odpoví na jakékoli otázky, dodá mu kupní smlouvu, která obsahuje údaje o tom, o jaké plemeno jde,  kdy se zvíře narodilo, potvrzení o všech úkonech, které dosud absolvovalo na veterině. Dostane očkovací průkaz a v něm budou nálepku potvrzující vakcinaci a odčervení. Pokud má pejsek nějakou vadu, například špatný skus či nemoc, ve smlouvě to musí být uvedeno. Nic takového v množírně zájemce nedostane.

V útulcích je přitom spousta ztracených či opuštěných pejsků, kteří čekají na nový domov. Mnozí z nich sice nejsou čistokrevní, vypadají prapodivně a nejlépe se na ně  hodí označení voříšek, ale ve výsledku jsou zdraví, veselí a vděční. Proto je dobré při pořizování štěněte hodně přemýšlet a v tomto předvánočním období, kdy jsme mnozí omámeni ve snaze pořídit ten nejlepší dárek za co nejvýhodnější cenu, to platí dvojnásob.

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%